neganokta(1).png

Šake su tokom cijele godine izložene pogledima ali su posebno upečatljive u ljetnjem periodu. Pucanje i listanje noktiju predstavlja problem za svaku ženu, ali se pravilnom njegom nokatna ploča može ojačati za nekoliko nedjelja. Osnovne uzroke oslabljenih noktiju možete pročitati u nastavku.

Prekomjerno pranje ruku

Ukoliko se nakon pranja ruke temeljno ne obrišu, voda se zavlači oko nokatne ploče i narušava njen kvalitet. Vremenom je slabi i izaziva pucanje, ali voda takođe povećava šansu i za razvoj različitih gljivičnih oboljenja.

Jasno je da treba prati ruke redovno, ali nakon pranja potrebno ih je temeljno obrisati i namazati kremom.

Na taj način hidriraće se koža i spriječiti pucanje nokatne ploče, a nokti će se oporaviti od oštećenja u kratkom vremenskom periodu.

Grickanje noktiju

Grickanje noktiju je navika koje se teško osloboditi i koju prouzrokuje stres u većini slučajeva. Upravo zbog grickanja noktiju nokatna ploča počinje da se lomi i lista, istanjuje se usled svakodnevnog agresivnog oštećenja i zbog toga se ne može dostići ideal njegovanih šaka.

Danas se o grickanju noktiju razgovara u psihoterapeutskim krugovima, ali ipak se ne mora ići tako daleko, za početak je dovoljno osvjestiti naviku i svakodnevno je kontrolisati.

Pad imuniteta

Pad imuniteta može prouzrokovati kožna oboljenja ali i probleme sa noktima i oslabiti nokatnu ploču. U ovoj situaciji može se provjeriti krvna slika i posavjetovati se sa ljekarom kako bi se dobili adekvatni suplementi koji će ojačati cjelokupan organizam.

Ukoliko se listanje noktiju javilo nakon preležane prehlade ili stresnog perioda može se poboljšati ishrana kako bi se organizam ojačao i dobio neophodne vitamine i minerale.

Uz jačanje čitavog tijela korisno je koristiti i hranljive kreme za ruke koje sadrže vitamin C i koje će dodatno ojačati nokatnu ploču.

Infekcije nokta

Infekcije noktiju su česta pojava, pogotovo ako svakodnevno radite sa papirima i u kontaktu ste sa ljudima, ali i u toku proljećnih dana kada se tijelo navikava na više temperature pa se ruke znoje.

Ukoliko primjetite da nokatna ploča žuti i da postaje tvrđa poželjno bi bilo posjetiti dermatologa kako bi preduhitrili razvoj gljivične infekcije i spriječili listanje noktiju.

Infekcije se pojavljuju obično na noktima na nogama, a kako bi ljeto proveli mirno neophodno je na vrijeme suočiti se sa problemom i uz adekvatnu terapiju riješiti ga.