Vesna i dragan tomic atletika.jpg

Od 18. do 20. marta Beograd je domaćin Svjetskog atletskog dvoranskog prvenstva, a Vesna i Dragan Tomić treneri i međunarodne atletske sudije iz Trebinja, biće učesnici najznačajnije ovogodišnje sportske manifestacije u glavnom gradu Srbije.

U jugoistočnoj Evropi po prvi put će se održati Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici i to u Beogradskoj areni.

Dragan je od 1997, a Vesna od 2007. godine međunarodni sudija (nacionalna jedan) i to je najveće zvanje. Sudije se rangiraju po kvaliteti takmičenja i po godinama suđenja.

"Što značajnije takmičenje to je veći broj bodova. Određeni broj suđenja i sati na takmičenjima i kvalitet takmičenja - boduje se da se dobije nacionalna licenca broj jedan. Svake tri godine se ona obnavlja i tada imamo obavezan kurs i provjere. Budući da smo na najvišem nivou pozvani smo da sudimo na Svjetskom prvenstvu", rekao je Dragan Tomić.

Njih dvoje su do sada sudili na prvenstvu Evrope za juniorke u Novom Sadu 2010. godine, Univerzijadi u Beogradu 2009. godine kada je Dragan bio tehnički rukovodilac, na prvenstvu Balkana, državnim prvenstvima... On će biti jedan od trojice mjerilaca vremena, a Vesna će biti sudija u višeboju.

"U slučaju da dođe do kvara elektronike ili nestanka struje naša vremena i plasmani su validni. Mi smo neka vrsta kontrole elektronici ako se može tako reći. Za ovakvo mjesto treba veliko iskustvo, puno takmičenja. Pažnja treba da je na visokom nivou jer to traje cijeli dan", kaže Tomić.

Dok je na radnom mjestu imaju određena pravila ponašanja koja su rigorozna jer se mnogo toga ne smije raditi.

"Od načina sjedenja do načina komunikacije, sve sudije moraju biti uniformisane, zajedno ulazimo na borilišta, nema razgovora sa takmičarima, poseban način ophođenja prema kolegama. Kod žena je još strožije - kosa ne smije da im bude raspuštena, da imaju jak lak na noktima, da prekrste noge, maska preko nosa. Od početka januara sudimo na takmičenjima u Beogradu i sve sudije se uvježbavaju za različite discipline", objasnio je Tomić.

Prema riječima Tomića, želja im je ispunjena jer sude na Svjetskoj atletskoj smotri u kraljici sportova (atletici) koja uz fudbal ima najveći broj nacionalnih saveza.

"Mnogi su željeli ova mjesta gdje ćemo ići Vesna i ja. To je veliko priznanje za nas kao i za Trebinje u kome živimo i radimo. Mi smo u Srbiji postali međunarodne sudije i mnoge naše kolege sa lijepim i biranim riječima pričaju o Trebinju", jasan je Tomić.

Srbija će tokom trodnevnog takmičenja ugostiti više od 1.000 atletičara i zvaničnika iz više od 150 zemalja.