spasoje radovic.jpg

Trebinjski "Vodovod" je među dva najuspješnija preduzeća iz ove djelatnosti u Republici Srpskoj, što i ne čudi ako se uzme u obzir da su samo tokom proteklih nekoliko godina izgradili više od 20 kilometara novih cjevovoda u skoro svim dijelovima grada, da su smanjili gubitke na mreži zbog čega su samo u prošloj godini na računima za struju uštedjeli čak 83.000 KM, da su izgrađena tri nova rezervoara, a da je u toku izgradnja novog objekta na izvorištu "Oko" u koji će biti ugrađena najsavremenija oprema. Sve ove investicije kad se saberu vrijede više od 10.000.000 KM.

Iako za "Vodovod" vrijedi maksima "ćuti i radi", uspješni rezultati ovog preduzeća vide se na svakom koraku u Trebinju i bez velike priče, ali ono što je dobro i uspješno treba i pohvaliti.

Direktor ovog preduzeća Spasoje Radović navodi u razgovoru za TrebinjeLive.info čitav niz uspješnih projekata koje su realizovali kako bi Trebinjci imali kvalitetno i uredno vodosnabdijevanje, a sve uz podršku Gradske uprave i gradonačelnika Mirka Ćurića.

Teško je odabrati najvažniji projekat koji je do sada realizovan, ali, svakako, izgradnja novog vodovodnog sistema lijevom obalom rijeke Trebišnjice kojim grad više neće ostajati bez vode i izgradnja vodovodnog sistema Podgljivlje-Potklisje-Podvori kojim visoke zone u ovom dijelu grada više nemaju problem sa nestankom vode - najznačajniji su projekti višemilionske vrijednosti.

VODOVDNI SISTEM LIJEVOM OBALOM TREBIŠNJICE

ulice sanacija police (3).jpg

"Vodovodni sistem lijevom obalom rijeke Trebišnjice vrijedan je oko 2.200.000 KM. Izgrađen je cjevodov od oko 4,5 kilometra od brane u Gorici, pored Studenca, kroz ulicu Obala Mića Ljubibratića do Kamenog mosta, te kroz ulice Župana Grda i Miloša Crnjanskog do Bolnice", kaže nam Radović.

U okviru ovom važnog projekta izgrađen je i dio kanalizacione mreže kroz ulicu Župana Grda, te oborinska odvodnja u ulici Obala Mića Ljubibratića, dok su sve saobraćajnice kroz koje je prošao novi cjevovod u potpunosti sanirane u svojoj cijeloj širini i dužini.

Ovaj projekat je, kaže Radović, značajan jer će Trebinje sada imati „baj-pas“ u transportu vode od izvorišta "Oko" do grada, što će značajno smanjiti mogućnost da grad ostaje bez snabdijevanja pitkom vodom.

"Preko novog cjevovoda sada imamo alternativni način da punimo rezervoare u slučaju pucanja starog transportnog cjevovoda desnom obalom rijeke, koji je izgrađen 1974. godine i na kojem havarije nisu rijetkost kao što smo bili svjedoci i u nekom ranijem periodu", kaže nam Radović.

vodovodni sistem trebinje.jpg

Kako bi projekat vodovodnog sistema lijevom obalom Trebišnjice u potpunosti dobio svoju zamišljenu funkciju, Radović nam pojašanjava da će u narednom periodu biti neophodna izgradnja dva nova rezervoara i to "Police" kapaciteta 2.000 kubika i "Crkvina" od 250 kubika".

"I tek kada završimo ta dva rezervoara možemo da kažemo da će visoke zone u ovom dijelu grada imati stabilno vodosnabdijevanje. Već je gotov i revidovan projekat za ova dva rezervoara, koji vrijednost radova procjenjuje na oko 3,2 miliona maraka", rekao je Radović.

VODOVODNI SISTEM PODGLJIVLJE-POTKLISJE-PODVORI

Rezervoar 1.jpg

U okviru vodovodnog sistema Podgljivlje-Potklisje-Podvori izgrađena su dva rezervoara, ali i 8,5 kilometara novog cjevovoda, kojim su, poslije više od 30 godina, visoke zone u tim dijelovima grada dobile uredno snabdijevanje vodom za piće.

"Ovaj projekat urađen je u okviru druge faze rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog sistema. Njegova vrijednost bila je oko 3.000.000 KM, a prethodila joj je izgradnja rezorvoara 'Krš' kapaciteta 2.500 metara kubnih i 1,5 kilometar novog cjevovoda u okviru prve faze projekta", pojasnio nam je Radović.

VODOVODNI SISTEM ŠKOLSKI CENTAR-MOSTAĆI-GRAD SUNCA

Ali tu nije kraj kapitalnim projektima kaže nam Radović, naglašavajući da se ne smije ne spomenuti i veoma važan projekat izgradnje vodovodnog sistema od srednjoškolskog centra do Grada sunca, čime su Zasad i Mostaći dobili uredno vodosnabdijevanje, a ujedno je omogućeno i redovno punjenje bazena turističko-rekreativnog kompleksa u Draženskoj gori.

U okviru ovog projekta izgrađen je cjevovod u dužini od oko 4,5 kilometra, a vrijednost radova je bila oko 700.000 KM

Riješeno je i vodosnabdijevanje naselja Bogdanića Do, gdje je u kućama 25 porodica poslije skoro 15 godina na slavinama potekla voda sa gradskog vodovoda.

IZGRADNJA NOVOG REZERVOARA "OKO"

vodovodni sistem.jpg

Radović je istakao da je u toku i izgradnja novog rezervoara na izvorištu "Oko" kapaciteta 2.500 kubika, čije radove sa oko 3.200.000 KM finansiraju Hidroelektrane na Trebišnjici.

"U okviru projekta biće urađena potpuna rekonstrukcija postojeće pumpne stanice, kao i glavnog objekta vodosnabdijevanja grada, a biće promijenjena i hidromehanička oprema i ugrađena nova, šesta pumpa, od 185 litara u sekundi. Nakon izgradnje ovog rezervoara sistem vodosnabdijevanja biće podignut na daleko veći nivo, pošto će on, zbog svoje zapremine, služiti i kao taložnik u periodima kada je mutnoća vode povećana, jer će biti ugrađena i nova hloratorska oprema ", pojasnio nam je Radović.

On je dodao da će cijeli sistem biti uvezan u automatizovanu cjelinu.

SCADA SISTEM

Najvažnija stvar danas za svaki vodovod, pa i trebinjski je to što su uspjeli da razviju SCADA sistem za praćenje svih protoka u mreži i nivoa vode u svim rezervoarima.

"Imamo  pregled stanja u svakom dijelu sistema na osnovu koga možemo da zaključimo gdje nam se pojavljuju problemi i kako da kvalitetnije upravljamo vodosnabdijevanjem. Praćenjem stanja uz pomoć ove tehnologije utvrdili smo, na primjer, da je ranije u sistemu bilo nepotrebnih pumpanja, koja su bez potrebe povećavala i naše troškove", pojasnio nam je Radović.

Vrijednost sistema je oko 50.000 KM, dok je za opremu za detektovanje kvarova na mreži izdvojeno oko 70.000 KM.

RADNICI KLJUČ USPJEHA 

radovi-na-vodovodnoj-mrezi-foto-d.colovic.jpg

Spasoje Radović sa ponosom ističe da su radnici "Vodovoda" ključ uspjeha ovog preduzeća, jer zahvaljujući njihovom angažmanu, trudu i znanju građani Trebinja imaju uredno i kvalitetno vodosnabdijevanje.

Iza stabilne isporuke vode stoje ozbiljni napori radnika "Vodovoda" i veliki broj radnih sati na terenu, pri čemu nekad nije moguće riješiti kvar na mreži u kratkom periodu.

"U sistemu još imamo cijevi koje su stare koliko i vodovod – iz 1903. godine. U prošloj godini smo obavili oko 3.700 intervencija na mreži. Uz ovaj posao, uspjeli smo da promijenimo više od 1.000 vodomjera - a ranije se godišnje mijenjalo između 300 i 400. U toku ove godine smo planirali da izvršimo rekonstrukciju između tri i četiri kilometra starih cjevodovoda. Prema projektu koji smo izradili, treba da uložimo još oko 2.000.000 KM u obnovu mreže da bi sve dotrajale cijevi zamijenili", istakao je Radović.

Gubici vode u trebinjskom vodovodu iznosili su čak i do 80 odsto. Oko 25.000 metara kubnih bilo je dnevno pumpanje, ali je smanjeno na 12.000 do 14.000 kubika.

"Dugo godina se nije ulagalo niti radilo na smanjenju gubitaka vode. Mi smo u toku prošle godine pronašli oko 200 kvarova. Troškovi za električnu energiju u prošloj godini smanjeni su za 83.000 KM, jer sa manjim gubicima vode i pumpe manje rade", naveo je Radović.

KVALITET VODE NA VISOKOM NIVOU

vodovod-trebinje-poslovanje.jpg

Građani Trebinja piju zdravu i čisti vodu, a jedini problem je poslije ljetnjeg perioda kada uslijed obilnijih padavina dolazi do povremenog zamućenja vode, ali i to će uskoro biti prošlost kada bude završen novi rezervoar "Oko".

U prošloj godini urađena su 323 uzorka za osnovnu fizičko-hemijsku analizu vode i 328 za mikrobiološku analizu.

U 2019. NASTAVLJENO POZITIVNO POSLOVANJA

Trebinjski "Vodovod" je u 2019. godini ostvario pozitivno poslovanje od 10.000 KM i to drugu godinu zaredom.

"Osim pozitivnog poslovanja, izuzetno je još bitno to da smo za 2019. godinu dobili sertifikat bonitetne izvrsnosti za finansijsko poslovanje, kao i revizorski izvještaj sa pozitivnim mišljenjem. I to je pokazatelj u kakvom je stanju trenutno preduzeće. Apsolutno smo likvidni, izmirujemo sve obaveze prema radnicima i dobavljačima. Nemamo dugoročnih obaveza, a vrlo lako se može provjeriti stanje u drugim vodovodnim preduzećima. Na magacinu imamo sasvim dovoljno materijala za intervencije u slučaju da se desi bilo kakva havarija i na cjevovodu bilo kog profila", ponosno ističe Radović.

U toku prošle godine obnovili su i vozni park sa dva nova mala kamiona i tri putnička automobila za potrebe radnih jedinica, a u toku ove godine će kupiti radne mašine za rad na terenu.

"Još jednom se zahvaljujem svih radnicima 'Vodovoda', jer bez njihovog zalaganja ovakve rezultate ne bismo imali. Zato smo početkom ove godine imali povećanje plata, pogotovo radnicima na terenu, a trudićemo se i u narednom periodu da njihove plate budu i veće. Jedino timskim radom možemo praviti dobre rezultate i ubudućem periodu", zaključio je Radović.

PROJEKTI ZA NAREDNI PERIOD

Prioritetni projekat u narednom periodu je izgradnja rezervoara "Police" i "Crkvina", kojim će visinske zone u ovom dijelu grada imati uredno snabdijevanje vodom tokom cijele godine.

Vrijednost radova je oko 3.200.000 KM.

Jedan od važnih projekata čija realizacija tek treba da krene je i vodovodni sistem do Ivanice. Usaglašavaju se, kaže nam Radović, detalji projekta, nakon čega će početi radovi na ovoj važnoj investiciji.

Vrijednost radova je oko 1.000.000 KM.

U narednom periodu biće izgrađen i vodovodni sistem u Hrupjelima u dijelu naselja ispod crkve Svetog arhangela Gavrila, čime će stanovnici ovog dijela grada dobiti uredno vodosnabdijevanje.

Uskoro počinje i izgradnja vodovodnog sistema Taleža-Mionići-Marić Međine, a biće izgrađen cjevovod dužine 6,5 kilometara.