Vaskrs 12-min.jpg

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg na praznik Hristovog Vaskrsenja jutros je vaskršnju liturgiju služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje sveštenstva.

Vladika Dimitrije je okupljene vjernike blagoslovio i poželio im sreću i radost i da se uvijek raduju ovom prazniku, pozdravivši ih tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".

On je rekao da Vaskrs u srcu uvijek može da bude i ljudi da se pričešćuju Hristom Gospodom, samo ako rade na svom srcu, čuvaju zapovijesti Hristove i njima mijenjaju sebe po uzoru na Njega.

Vladika je dodao da je Gospod Isus Hristos za čovjeka morao da umre i bude raspet, a mi hrišćani, svuda gdje god idemo nosimo krst Hristov, te da iz tog krsta dolazi radost.

Vaskrs 11-min.jpg

Episkop Dimitrije je istakao da je suština u tome da zavolimo Hrista.

„On kaže: 'Ako me ljubite, zapovijesti moje vršite'. Vaskrs u našem srcu može uvijek da bude, i mi da se pričešćujemo Hristom Gospodom, samo ako radimo na svom srcu i ako u srcu čuvamo zapovijesti Hristove i njima mijenjamo sebe po uzoru na njega“, poručio je vladika Dimitrije.

I ove godine crkva je bila premala da primi sve koji su došli na liturgijsko slavlje najvećeg hrišćanskog praznika, a Vaskrsu su se posebno radovala djeca, a dosta vjernika je bilo i u porti hrama.

Svetoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Poslije liturgije i pričešćivanja vjernika koji su se za ovu svetu tajnu pripremali kroz vaskršnji post, vjernicima su dijeljena bojena vaskršnja jaja.

U svim hramovima Eparhije zahumsko-hercegovačke na Vaskrs su služene svete liturgije.

Vaskrs 10-min.jpg