Sigurno je svako od vas barem u određenom trenutku iskusio problem sa krhkim noktima koji se svaki put slome i prije nego što uspiju da porastu.

nokti.jpg

Naravno, tada svaki lak i manikir ne izgleda baš posebno atraktivno.

Uzroci tome mogu biti različiti - ako ne vodimo računa i ne praktikujemo adekvatnu njegu, a tu su i spoljni faktori - vremenske prilike, ili pak deficit određenih vitamina u organizmu.

Postoje načini da ovaj problem ipak predupredite, ili da ga riješite, i to bez korišćenja specijalizovanih kozmetičkih proizvoda ove namjene.

U nastavku vam predlažemo nekoliko prirodnih tretmana protiv slabih noktiju sklonih listanju. 

Sok od limuna i kokosovo ulje

Ovaj tretman je najbolje da praktikujete pred spavanje, kako bi mogao da djeluje na vaše nokte tokom cijele noći.

Potrebna vam je jedna supena kašika cijeđenog soka od limuna, koju ćete potom da pomiješate sa isto toliko kokosovog ulja, ali u čvrstom stanju.

Tako ćete dobiti kremu, koju ćete lako moći da umasirate u vaše nokte. Obavezno stavite na ruke pamučne maramice, i tako spavajte, kako biste pospješili djelotvornost tretmana. 

Pasta od limuna i meda

Postupak je isti kao u prethodnom slučaju. Supenu kašiku cijeđenog soka od limuna pomiješate sa toliko meda. Praktikujete tretman prije spavanja, umasirajte pastu u nokte, pa stavite rukavice.

Ono što je kod ovog tretmana ključno jeste da limunov sok dodatno aktivira hidrantna svojstva meda. A noktima koji se listaju i lome je prije svega potrebna upravo temeljna hidratacija.

Slobodno ponavljajte ovaj tretman nekoliko puta nedjeljno, a možete i svako veče, ukoliko je problem sa listanjem i lomljenjem noktiju baš izražen. 

Pivo + jabukovo sirće

Pivo je bogato vitaminom B, a jabukovo sirće je posebno poznato po tome što ojačava nokte i ubrzava njihov rast, te je kombinacija ova dva sastojka u pogledu prirodne njege noktiju pun pogodak.

Biće vam potrebno oko 60 ml sirćeta i isto toliko piva - pomiješajte to u jednoj manjoj posudi, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, pa u tome držite nokte barem 15 minuta.

Za željene rezultate ponavljajte ovaj tretman barem 2-3 puta nedjeljno.