Zanoktice njega4.jpg

Manikir, pored lakiranja i oblikovanja noktiju, podrazumijeva i sređivanje i njegu zanoktica. Adekvatno njegovanje zanoktica je bitno isto onoliko koliko i briga o samim noktima. Ukoliko na manikir odlazite u salon, ne morate se brinuti da li će se prema vašim noktima i zanokticama ophoditi kako treba, ali ukoliko to činite kod kuće, neophodno je da znate neka pravila koja se tiču njege zanoktica, a koja mnogi često zanemare. 

U nastavku teksta pripremili smo za vas jedan mini vodić za njegu zanoktica. Primjenjivanjem navedenih savjeta vaše ruke će izgledati mnogo ljepše!

Prije nego što počnete sa sređivanjem zanoktica treba da znate čemu one služe, tj. od čega nas one štite. Naime, zanoktice imaju ulogu zaštitne barijere između korijena nokta i spoljašnosti. Odnosno, one ne dozvoljavaju bakterijama i gljivicama da prodru do korijena nokta i inficiraju ga.

Prije nego što počnete sa sređivanjem zanoktica ruke potopite u toplu kupku koja će ih omekšati i olakšati vam rad.

Zanoktice njega3.jpg

Nikada ne sijecite zanoktice

Kako su ruke svakodnevno izložene prljavštini, zanoktice nikada ne treba sijeći, ni grupo uklanjati. Veliki broj djevojaka čini grešku i makazicama ili grickalicama odstranjuje zanoktice kako bi povećalo površinu nokta, ali ni ne zna da na taj način ugrožava zdravlje nokatne ploče. Dakle, zanoktice nikada ne treba sijeći već ih veoma nježno suzbijati posebnim alatima. Ukoliko ih nemate, uvijek možete iskoristiti mekani štapić za uši i nježno prethodno omekšanu zanokticu suzbiti ka dole. 

Njega zanoktica 

Zanoktice njega2.jpg

Adekvatna njega zanoktica je veoma bitna, jer će samim tim uz njegovane nokte i zanoktice i vaše ruke izgledati mnogo ljepše. Zimi  zanoktice mogu biti veoma suve od hladnoće, dok ljeti od sunca ukoliko se dosta sunčate. Suve zanoktice morate priznati ne izgledaju tako lijepo i čine ruke na neki način neurednim. Postoji nekoliko načina na koje možete njegovati kožu oko nokta:

- Prirodna ulja su odličan izbor za njegu zanoktica. Možete koristiti maslinovo ulje, kokosovo ili ulje jojobe, koje će zanokticama pružiti vlažnosti i nahraniće ih. Sve što je potrebno da uradite jeste da nakon tople kupke svoje nokte i zanoktice prstima namažete sa nekim od ulja koje smo naveli i ne perete ruke bar sat vremena. Najbolji period da uradite ovaj tretman jeste prike spavanja, tako možete ostaviti ulje da djeluje preko noći. 

-  Pored prirodnih ulja postoji i jako veliki broj proizvoda koji su namijenjeni njezi noktiju i zanoktica. Stoga vam savjetujemo da ukoliko se odlučite za ovu opciju birate ulja i kreme koje u sebi sadrže glicerin. Glicelin se još naziva i glicerol i čini kožu mekom i elastičnom. Takođe, birajte kreme za ruke na kojima je naznačeno da poboljšavaju izgled noktiju i zanoktica. 

Domaći rastvor za njegu zanoktica

Zanoktice njega1.jpg

Ukoliko želite da budete sam svoj majstor i napravite same neki preparat kojim ćete njegovati zanoktice, onda vam dajemo prijedlog da pomiješate dvije do tri kapi glicerina sa jednom kašikom hladne vode i dobro promućkajte. Rastvor sipajte u bočicu i koristite ga svakodnevno nakon pranja ruku ili lakiranja noktiju. Glicerin, kao što smo već pomenuli vraća vlažnost koži i hrani je, tako je ovo idealan domaći preparat ukoliko su vam ruke često pod vodom.