Ukoliko tek planirate veliko proljećno čišćenje, "mali" detalj na koji ne smijete da zaboravite jesu tepisi.

tepih.jpg

Iako neki biraju da ih skoro u potpunosti izbace iz svog doma, mi ih volimo, jer životnom prostoru posebno dodaju na toplini, a sigurni smo da i među vama ima istomišljenika.

Ali, sve ima svoju cijenu, koja u ovom slučaju dođe na naplatu onda kada otkuca čas za njihovo pranje.

Naravno, uvijek imate opciju tepih servisa, koja ipak nije jedina - možete i sami oprati svoj tepih bez specijalnih sredstava za čišćenje i tako uštedjeti na svom kućnom budžetu.

Saznajte kako da operete tepih uz pomoć dva magična sastojka!

Prije nego što krenete sa procesom pranja potrebno je da tepih dobro usisate. Budite temeljni, naročito ako imate kućne ljubimce koji se linjaju kako biste iz tepiha izvukli sve mrvice, dlake i slično.

Dalje, biće vam potrebna obična pamučna krpa - možete korisiti i staru majicu, samo je bitno da je 100% pamuk. Krpu umočite u lavor u koji ste prethodno sipali alkoholno sirće. Dobro je natopite, a potom iscjedite, pa njome pređite cijeli tepih.

Nemojte da gubite vrijeme na dugo ribanje, jer je sljedeći korak ključan za sve nakupljene nečistoće. 

Drugu krpu pokvasite običnom vodom, pa je umočite u sodu bikarbonu- njome ribajte tepih, a krpu kvasite nekoliko puta tokom pranja. 

U reakciji sirćeta, pomoću kojeg ste tepih pripremili, i sode se skidaju sve nečistoće.

Kada ste završili sa ovim dijelom, tepih treba da odstoji oko pola sata, nakon čega slijedi još jedno - završno usisavanje.

I to je to - vaš proces pranja tepiha je gotov.