Ljeto je poprilično toplo, pa naši sugrađani traže osvježenje noćnim izlaskom i šetnjom, zbog čega su i do kasnih časova van svojih domova. A kako ljeti vedrih dana i zvjezdanih noći u Trebinju ne fali - mnogi su zapazili svijetla nebeska tijela. Na zapadu u kasni sumrak blješti planeta Venera, a na jugu do pola noći  na nebu se izdignu tri sjajne planete.

Planete 13-14.7.18 b.png

Priložena je kompozicija snimaka planeta Jupiter, Saturn i Mars u noći 13. na 14. jul 2018., urađenih običnim digitalcem (pet mpx) držanim u ruci kroz teleskop trebinjske gimnazije - Celestron 127 SLT (127/1500 mm) pri 150 puta uvećanju.

Obični digitalac nije podesan za snimanje nebeskih tijela, jer nema adapter - montažu na okular teleskopa, ima preširoko polje, teško se fokusira i nema dovoljnu osjetljivost fotosenzora za boje i detalje na planetama.

- Jupiter u sazviježđu Vage, sjaja -2,3 magnitude, prečnika diska 39'' (ugaonih sekundi). Vidjela se velika crvena pjega (ogromni olujni vjetar u atmosferi Jupitera) u južnom ekvatorijalnom pojasu.

- Saturn u sazviježđu Strijelca, sjaja +1,0 magnitude, prečnik prstenova 39''.

- Mars u sazviježđu Jarca, sjaja -2,6 magnitude, prečnika diska 23''. Na Marsu je sada velika pješčana oluja koja je globalna pa otežava primjećivanje detalja površine (tamnih područja). Mars će biti u perihelu (najbliži Suncu) 27. jula 2018., a najbliži Zemlji 31. jula 2018. udaljen 56,7 miliona kilometara i najsjajniji nakon 2003. godine (kada je bio najbliži Zemlji u posljednjih 60.000 godina).

Potrebno je napomenuti da ove planete bolje izgledaju gledane okom kroz teleskop nego na priloženoj foto-kompoziciji.

Jedini u Republici Srpkoj zainteresovani građani Trebinja su ranije imali priliku da posmatraju nebeska tijela teleskopom. Možda tokom avgusta, ako bude prilike, bace pogled kroz staklo teleskopa na paradu sjajnih planeta na trebinjskom nebu.