Reporter "Novosti" sa žiteljima najjužnijeg grada Republike Srpske, u hladu 16 stoljetnih platana. Grad podno Leotara proslavio i "Ranjeni orao". Jovanka Jahura: Krenulo je nabolje.

trebinje-grad-vazdug.jpg

Kako se danas živi u Trebinju?! E, pa ne može se o tome u riječ-dvije, naročito ne za "Večernje novosti" - dočekuje nas Slavko Bošković (62) i poziva da sunčano jutro u gradu podno Leotara otpočnemo u jednom od kafića u sijenci 16 stoljetnih platana.

Pod krošnjama čuvenih gorostasa, koji su odavno postali zaštitni znak najjužnijeg grada Republike Srpske i Hercegovine, Slavko nam kaže da je do 1992. bio špediter u Zrenjaninu. A onda...

17-Slavko-Boskovic.jpg- Kad su prve granate pale na moje rodno Trebinje, došao sam da branim djedovinu i poslije rata ostao - kaže Slavko. - To znači da mi je ovdje dobro. Ko hoće, ima šta da se radi, a ko se potrudi, može dobro da živi. Samo uvijek valja imati na umu onu staru da "treba mrijet, pa ne treba biti halapljiv". Uz širok osmijeh, Slavko nam otkriva da je pčelar i da sa sinovima Milošem i Simom brine o 200 košnica u obližnjim Mrkonjićima. Posao mu, tvrdi, dobro ide. Iz svakog društva prosječno izvrca po 20 kilograma meda. Nema, veli, problema sa prodajom, već sa proizvodnjom, jer je potražnja veća od ponude.

- Posljednjih godina, čini mi se najviše poslije serije "Ranjeni orao", o životu lijepe Anđelke, našega Hercegovca Zdravka Šotre, turisti kao da su ponovo otkrili Trebinje - sa zadovoljstvom priča Slavko. - Namjernici dolaze sa svih strana, pa nam sav med "plane" na tezgi u Mrkonjićima, pokraj puta Trebinje-Ljubinje. Kilogram prodajemo za devet evra. To je cijena kvalitetnog hercegovačkog meda, i na pijaci u Trebinju i bilo gdje drugo.

A pijaca, takođe pod platanima, čarobno je i jedno od najživopisnijih mjesta u gradu na Trebišnjici. Subotom i srijedom, kada su pazarni dani, na njoj od ranog jutra - kao u košnici. Tezge pune čuvenih domaćih hercegovačkih proizvoda: sireva iz mjeha, u grudi, u koturu i ulju, pršuta, slanine, pečenice, smokava, kupusa raštana, nevesinjskog i gatačkog kajmaka iz mješine, vina, loze, meda, ljekovitog bilja, suve ribe u maslinovom ulju...