Higijena kupatila je među najvažnijim stavkama kada je čišćenje i sređivanje doma u pitanju.

fuge.jpg

U tom pogledu se posebno treba posvetiti fugama između pločica - površine na kojim se skuplja prašina i prljavština. Takođe, svakodnevna para od kupanja i tuširanja pogoduje stvaranju buđi na ovim dijelovima, pa je zaista važno da ih redovno održavamo.

Iako na tržištu postoji pregršt sredstava za čišćenje kojima se može tretirati ovaj problem, ona nisu uvijek najbolji izbor, zbog štetnih hemikalija koje sadrže.

Zato smo za vas pripremili par trikova kako da očistite fuge u kupatilu jednostavno i brzo, i to uz pomoć prirodnih sastojaka.

Kao što smo rekli, fuge između pločica su među najprljavijim površinama u kući ili stanu, zbog skupljanja vlage i prljavštine. Osim u kupatilu, problem sa prljavim fugama je prisutan i u kuhinji. 

Evo kako možete da ga riješite.

Uz pomoć praška za pecivo

Prašak za pecivo, osim što je glavni sastojak brojnih slanih i slatkih specijaliteta, takođe je i tajni sastojak koji nam pomaže da očistimo fuge od nataložene prljavštine. 

Sve što je potrebno jeste da nekoliko kesica praška za pecivo pomiješate sa toplom vodom, pri čemu će doći do reakcije pjenjenja, u onoj razmjeri u kojoj je potrebno da dobijete pastu srednje gustine. Potom uzmite staru četkicu za zube kojom ćete, nakon što ste na nju stavili ovo sredstvo za čišćenje, trljati fuge. 

Ovo je sasvim jednostavan način da očistite površine između pločica i da održavate higijenu bez upotrebe jakih i štetnih hemikalija.

So i vrela voda

Još jedno prirodno sredstvo za čišćenje fuga koje ćete napraviti bukvalno za tili čas. Radi se o rastvoru soli i vrele vode u razmjeri 2:1, koji samo prelijete preko pločica (ovo je naročito zgodno za podne pločice), ostavite da odstoji 15 minuta, a potom izribate fuge sunđerom, ili još bolje četkom.

Naravno, pločice uvijek dobro osušite kako se ne bi skupljala vlaga. 

Izbjeljivač

Ukoliko ste primijetili da se na fugama između pločica, bilo u kupatilu ili kuhinji, skupljaju crne gljivice, onda je najbolje da ove pločice tretirate izbjeljivačem koji ćete sami napraviiti.

7 čaša vode (1,5 l),
1/2 čaše sode bikarbone
1/3 čaše soka od limuna (ili 1 supenu kašike limuntosa),
1/4 čaše alkoholnog sirćeta.

Priprema: 

U 1,5 l vode rastvorite sodu bikarbonu. Dodajte sok od limuna i na kraju polako naspite sirće.

Sačekajte dok prođe hemijska reakcija i vaša smjesa je spremna za upotrebu.

Primjena: Starom četkicom za zube ili sunđerom utrljajte smjesu u fuge između pločica i vidjećete kako one postaju bijele, a pločice dobijaju svjež i obnovljen izgled.