Manikir koji će u svakom trenutku biti besprekoran, bez obzira da li imate lak na noktima ili ne, deinitivno je ono čemu svaka dama teži kada je njega noktiju na rukama u pitanju.

nokti ruke

Ipak, uprkos trudu, mnoge od njih imaju problem sa slabim, lomljivim i izlistanim noktima, što nikako ne laska estetici ženske ruke i cjelokupnom izgledu. Stoga će naša tema u ovom tekstu biti kako do zdravih i njegovanih noktiju - korisni savjeti vaš čekaju u nastavku.

Čisti nokti

Jako je važno da što detaljnije održavate higijenu noktiju, kako biste spriječili nakupljanje prljavštine i bakterija. Kad god skidate lak, potrudite se da acetonom uklonite sve ostatke.

Takođe, preporuka je da pomoću četkice za zube i sapuna dobro istrljate nokte, i zanoktice, i tako napravite i čišćenje i piling, koji će ukloniti mrtve ćelije.

Budite uvijek nježni tokom nege noktiju, kako ne biste prouzrokovali iritaciju i infekcije, i vodite računa da nokte čistite dezinfikovanim priborom.

Kratak i uredan manikir

Ukoliko ste ljubitelj dužeg manikira, ali vodite bitku sa slabim i lomljivim noktima, onda je mnogo bolja opcija da ih redovno skraćujete i oblikujete tako da budu kratki i zaobljeni.

U ovakvoj situaciji treba da se fokusirate na to da ih osnažite i da izgledaju zdravo, prije nego da budu dugi po svaku cijenu.

Zanoktice

Nikako se ne preporučuje da uklanjate zanoktice, iako je mnogima dio rutine kada je njega noktiju u pitanju. Funkcija zanoktica je da vas šitite od bakterija i infekcija, pa će samim tim i vaši nokti biti snažniji i zdraviji.

Možete jednom nedjeljno samo da ih blago povučete unazad, i to nakon tuširanja, uz blagu masažu ovog dijela kože. Takođe, redovno koristite kremu za zanoktice.

Pribor za njegu noktiju

Kada je pribor za sređivanje noktiju u pitanju, veoma je važno ne samo da ga držite urednim, već i da ga redovno čistite i dezinfikujete, kako biste spriječili bakterije da stvaraju infekcije i upalne procese.

Metalni pribor je najbolje da prvo operete pomoću vode i sapuna, pa da ga potom dobro istrljate alkoholom.

Baza za nokte i završni sloj

Kada lakirate nokte, obavezno prvo nanestite bazu, čija je uloga dvojaka - štiti vašu nokatnu ploču od direktnog kontakta sa hemikalijama koje negativno utiču na njenu strukturu, ali takođe utiče i da lak na noktima traje duže.

Za dugotrajnost laka i kako se vaši nokti ne bi listali, potrebno je da koristite i završni sloj.

Hidtatacija

Baš kao i vaša koža i kosa, i nokti zahtijevaju konstantnu hidrataciju, koja direktno utiče na njihovu čvrstinu i cjelokupan izgled. Osim krema koje su predviđene za njihovu njegu, odlična je kombinacija bademovog i ulja od avokada, koja će vašim noktima i zanokticima obezbijediti neophodnu vlažnost i nahraniti ih.

Pauza u lakiranju

Možda volite da vam nokti uvijek budu nalakirani i da imate besprekoran manikir, ali imajte na umu da je vašim noktima potreban i odmor, pogotovo ako koristite gel lak.

Štitite nokte

I, naposletku, dame, nemojte zaboravite da nosite rukavice. Čim stignu vjetroviti i hladni dani, one su vam neophodno kako biste imali lijepe i njegovane ruke, ali i nokte.

Takođe, nikako ne preskačite da ih zaštitite plastičnim rukavicama kada obavljate kućne poslove - vaši nokti i koža ruku će vam sigurno biti zahvalni.