Kantarion – čudnovata ljekovita biljka iz hercegovačkog krša

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 10. 11. 2017. - 11:35h

Kod nas u Hercegovini u izobilju raste čudesno ljekovita biljka kantarion, ili kako je još zovu bogorodičina ili gospina trava, a njegova ljekovita dejstva su poznata iz davnina.

kantarion

Ova čarobna biljka raste u visinu do 60 centimetara, ima specifičan miris, gorak ukus, a obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta…

Posljednjih godina, kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje i liječenje depresije jer postoje brojna naučna istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito dejstvo. Osim u liječenju depresije, kantarion je pokazao sjajne rezultate u ublažavanju simptoma gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja, opekotina, hemoroida…

kantarion 2

Ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate anksioznost i depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Brojna istraživanja pokazuju da se u slučaju srednje teške (umjerene) depresije simptomi bolesti ublažavaju za čak 40 do 55 odsto, u poređenju sa 15 odsto koliko se postiže placebom (uzimanje lijekove bez dejstva).

Ostala istraživanja pokazuju da je kantarion isto toliko efikasan kao i sintetički hemijski farmaceutski proizvodi. Još uvijek nije jasno na koji način kantarion pobjeđuje depresiju, mada neki istraživači smatraju da on inhibira MAO (monoamin oksidaza), što omogućava sakupljanje većih koncentracija serotonina i epinefrina u centralnom nervnom sistemu, što opet pruža veći osjećaj zadovoljstva.

Kao i kod većine ljekovitih biljaka, efekat kantariona je blaži od sintetičkih lijekova, ali i nuspojave su mnogo blaže.

ulje od kantariona

Kantarionovo ulje pomaže kod upale hemoroida. Pamučnu vatu ili gazu natopite kantarionovim ulje i stavite na hemoroide. Neka vata (gaza) stoji tokom cijele noći.

Uobičajena doza kantariona je 900 mg dva ili tri puta na dan.

Kada se koristi u umjerenim količinama nuspojave kanatriona se rijetko pojavljuju, a u njih spadaju mučnina, osip, umor i nemir. Kada se uzimaju prevelike doze, javlja se preosjetljivost na svjetlost ili se desi da koža brže izgori prilikom izlaganja ultraljubičastim zracima (sunčeva svjetlost).

Prevelike doze preperata na bazi kantariona mogu izazvati neželjene posljedice, pa su neke zemlje zabranile upotrebu proizvoda koji sadrže kantarion, jer se pokazalo da u kombinaciji sa određenim ljekovima može da izazovei neželjene posljedice.

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lijekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primjenjenog lijeka.

caj od kantariona

Lijekovi protiv depresije koji se uzimaju na recept mogu imati štetno dejstvo u kombinaciji sa mnogim drugim lijekovima. Čak i kantarion može djelovati tako u kombinaciji sa određenim lijekovima. Pošto se on često koristi bez konsultovanja sa ljekarom, važno je zapaziti neke od potencijalnih opasnosti upotrebe ove ljekovite biljke u kombinaciji sa lijekovima koji se uzimaju na recept.

U lijekove čije dejstvo slabi u kombinaciji sa kantarionom spadaju još oralna kontraceptivna sredstva i lijekovi koji se koriste u liječenju epileptičnih napada, određeni lijekovi protiv raka koji se koriste u okviru hemoterapije i antidepresivi.

Trudnice i dojilje ne smiju da upotrebljavati kantarion. Kantarion može izazvati i neplodnost, te se ne preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne.

TAGOVI:

Komentari

I kantarion je prvo niko u nasem krsu pa su nam ga zapadne sile konfiskovale i posadile organizovano u njihovom dvoristu i vrte milijarde na njemu a nas ne priznaju i pisu da nije original i to sve u saradnji sa vatikanom ,dok se mi jos raspravljamo u cetnicima i partizanima ko je u toj svoj lazi i prevari bio u pravu

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja