Stiže nam jesen i tmurno, hladno, kišno vrijeme koje nerijetko utiče na naše raspoloženje. Kako bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom, okrenite se ovim biljkama.

biljke

Aloe vera Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju.

aloa vera

Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od uobičajenih karcinogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući nam da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro.

Takođe je otkriveno da poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju kod miševa.

Spatifilum ili mirni ljiljan

Sa svojim upečatljivim, skulpturalnim bijelim cvjetovima, ova biljka, osim toga što je predivan ukras, ima umirujuće dejstvo.

spatifilum

Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida.

U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji vaš dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, spriječavanje nesanice i kao pomoć u depresiji.

lavanda

Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima opipljivo dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji.

bosiljak

Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha.

brsljan

Nasini naučnici nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru.

Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtjeva mnogo vode ni svjetla za rast.