Ovo su najbizarnije biljke na svijetu. Njihov izgled podsjetiće vas na majmuna, patku, ljudsku lobanju, nagog muškarca...

Phallus impudicus

Ova vrsta gljive raste i na našim prostorima, od sredine ljeta do kasne jeseni. Kod nas je najčešće nazivaju Smrdljivi stršak.

smrdljivi strsak bizarne biljke

smrdljivi strsak

Majmunsko lice (Dracula Simia)

Ime Drakula ova rijetka vrsta orhideje je dobila zbog crvene boje nekoliko vrsta i dva dugačka dijela koja vise na dole i podsjećaju na očnjake. S druge strane, naučno ime “simia” se odnosi na lice majmuna. Dracula Simia raste samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua. majmunsko lice biljka

majmunsko lice

Goli muškarac (Orchis Italica)

Orchis Italica je vrsta mediteranskog cvijeta koji raste u Španiji, Portugaliji, Italiji, Grčkoj, Turskoj… Poznatija je kao Italijanska orhideja ili Goli muškarac jer njene latice izgledaju kao sitni, goli muškarci koji vise okolo.

goli muskarac

biljka goli muskarac

Snap dragon seed pod

Kod nas se ovaj cvijet zove Zjevalica. U svijetu su ga nazivali cvijetom zmaja zbog sličnosti između njega i zmajeve glave. Iako izrazito lijep, kada ugine dobija izgled ljudske lobanje.

biljka ljudska lobanja

ljudska lobanja

Orhideja pčelica

Nazivana i „orhidejom prostitutkom“ zavodi mužjake pčela tako što podražava izgled, miris pa čak i dodir ženske pčele. Sa sve lažnim dlačicama, nožicama i krilcima. Dok mužjak pokušava da se pari sa cvijetom, kesice sa polenom se lijepe za njegova leđa. I tako sve dok mužjak spreman za ljubav ne ukapira prevaru i sa polenom na leđima odleti do sljedeće biljke.

orhideja pcelica

Ljubičasta leteća patka (Caleana Major)

Leteća patka je veoma mala orhideja koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Njen neobičan cvijet podsjeća na patku u letu pa je tako i dobila ovaj čudan naziv.

leteca patka

biljka leteca patka