Cijevi u kupatilu i kuhinji, koliko god da dobro održavate higijenu u svom stanu, vremenom i korišćenjem postaju sklone djelimičnom ili čak potpunom začepljivanju.

cijevi ciscenje

To je sasvim uobičajeno i, naravno, zahtijeva efikasno rješenje, koje ne mora biti uvek intervencija majstora, ili pak korišćenje specijalnih hemijskih sredstava za čišćenje.

Tačnije, odvodne cijevi možete da očistite vrlo brzo i lako. Sve detalje saznajte u nastavku.

Za čišćenje zapušenih cijevi biće vam dovoljni sastojci koje već imate u svojoj kuhinji - bez komplikacija sa pozivanjem majstora, sami ćete bez ičije pomoći riješiti ovaj neprijatni problem.

Potrebno vam je:

Toalet papir

50 g sode bikarbone

50 g soli

50 g tartar sosa

400 ml ključale vode

1. Prvo što je potrebno jeste da toalet papirom uklonite odvodni zamajac sa cijevi i da dobro očistite tu površinu od nakupljene hrane ili dlaka, što je sigurno pomalo neprijatan dio ovog posla.

2. Pomiješajte u jednoj posudi sodu, tartar sos i so. Smjesu sipajte u zapušenu cijev.

Soda bikarbona i so djeluju direktno na zaštitne cijevi i razgrađuju naslage, a tartar sos prirodno čisti metal.

3. Sipajte u cijev ključalu vodu i ostavite je tako sat vremena, nakon čega treba da je isperete hladnom vodom.

4. Ukoliko primjetite da je vaš odvod i dalje zapušen, preporučujemo da sipate u cijev 200 g sode bikarbone koju ste prethodno pomiješali sa 100 ml sirćeta. Ostavite da ovi sastojci odrade svoje preko noći, pa ujutru sipajte u cijev 400 ml ključale vode.

Nakon ovoga razlika u oticanju vode u odnosu na ranije bi trebalo da bude očigledna.

5. Ako se desi da je odvod i dalje zapušen, sipajte u lavabo, kadu, ili sudoperu do pola vode i upotrebite gumenu spravu za otpušavanje cijevi.

U svakom slučaju, ovaj postupak čišćenja cijevi u kućnoj radinosti možete primjenjivati redovno, ali i preventivno, kako biste izbjegli neželjene probleme.