Trepavice su ključne kada je ljepota oka u pitanju i bez maskare ne možemo ni da zamislimo šminkanje.

maskara trepavice

Maskara jednostavno upotpunjuje cijeli izgled, ističe oči i trepavicama daje onaj zanosni zavodljivi izgled koji pogledu daje dubinu.

Ako želite da vaše trepavice izgledaju gušće bez stavljanja vještačkih, postoji nekoliko trikova koji će vam u tome pomoći.

1. Ishrana trepavica - Trepavicama kao i kosi treba ishrana da bi ostale jake i sjajne. One kao i vlasi u kosi mogu da se suše i postanu krte i lomljive. Zato im morate pružiti dodatnu njegu. Svako veče prije spavanja namažite ih vazelinom koji će im preko noći pružiti potrebnu hidrataciju.

2. Koristite uvijač za trepavice - Neke od vas sigurno imaju sreću da su se rodile sa lijepim izvijenim trepavicama, ali većina djevojaka ima trepavice koje rastu pravo i nemaju luk koji čini njihovu ljepotu.

Vama je neophodan uvijač trepavica. On se koristi isključivo na suvim trepavicama, prije stavljanja maskare. Ako želite bolji efekat, blago ga zagrijte fenom, ali budite oprezne - ne smije da bude previše vruć kako vas ne bi povrijedio.

Namjesite ga najprije uz sami korijen trepavica, pa pritisnite. Zatim ga pomjerite na sredinu, pa pritisnite i na kraju uvijte i sam vrh.

3. Probajte prajmer za trepavice - Ukoliko imate zaista tanke i kratke trepavice, možete probati sa prajmerom. Neke maskare se prodaju u kompletu, ali možete i naći u posebnom pakovanju prajmer za maskaru. Obično je bijele boje i nanosi se na trepavice prije maskare, čineći ih gušćim, tako da je dovoljno da maskarom samo obojite prajmer i dobije instant gusitnu i volumen.

4. Skinite višak proizvoda - Samo pakovanje maskare je napravljeno da kada izvlačite četkicu skine višak proizvoda, ali bi svakako trebalo da i same to uradite trljajući je o rub bočice. Ovako ćete spriječiti stvaranje grudvica koje nastaju zbog previše proizvoda.

5. Nikada ne cimajte četkicu napolje i nazad u bočicu jer ćete tako učiniti da se ona brže osuši. Ako želite više proizvoda, ubacite četkicu i polako je okrećite unutar bočice.

6. Savijte četkicu - Ukoliko vam je nezgodno da dođete do trepavica u uglu ili vam je jednostavno teško da koristite četkicu na standardan način, možete da je savijete pod uglom koji vam odgovara.

7. Cik-cak tehnika - Namjesite četkicu tik uz korijen trepavica, a onda počnite da je pomjerate lijevo-desno i blago na gore, praveći cik-cak pokret, umjesto da je vučete pravo na gore. Tako će se dlačice četkice zavući između trepavica i nanijeti proizvod na svaki njihov milimetar.

8. Raščešljajte trepavice - Ukoliko želite da svaka vlas trepavica bude odvojena i da tako trepavice budu giste i pune raščešljajte ih specijalnim češljićem za trepavice poslije svakog sloja maskare.

9. Minimum dva sloja - Da bi maskara zaista imala efekta neophodno je da stavite minimum dva sloja. Prvi neka bude što tanji tek da oblikuje trepavice. Ostavite da se osuši, pa nanesite drugi ili čak i treći sloj ako želite gušće trepavice.

10. Bebi puder između slojeva - Ako želite zaista guste trepavice možete se poslužiti trikom sa bebi ili mejkap puderom u prahu.

Kada nanesete prvi sloj, četkom za rumenilo (bitno je da bude mekana) natapkajte puder na trepavice. Sitne čestice će se zalijepiti za trepavice i učiniti svaku vlas debljom, pa kad nanesete drugi sloj sve će izgledati punije.