Svima nam je poznata pojava žutih mrlja na bijeloj garderobi. Uzrokovane su znojenjem i javljaju se uglavnom ispod pazuha i na okovratniku.

bijela odjeca

Malo je reći da su nepoželjne na odjeći.

Vjerujemo da ste pokušavale da ih skinete pranjem u veš mašini i da vam to nije polazilo za rukom.

Tako nećete ni uspjeti da je uklonite, ali ne očajavajte - postoje prirodna sredstva koja sigurno imate u kući, a koja će vam pomoći da ih se lako riješite.

1. Aspirin - Izmrvite 2 tablete aspirina ili ako imate onaj u prahu iskoristite njega. Pomiješajte ga sa šoljicom tople vode, pa mješavinom natopite mrlju i ostavite da stoji tri sata. Nakon toga operite odjeću na uobičajen način.

2. Limunov sok - Pomiješajte jednake količine soka od limuna i obične vode. Mješavinom dobro natopite mrlje, ostavite da malo odstoje, pa operite odjeću u mašini za veš na uobičajen način.

3. Soda bikarbona - Sodu bikarbonu pomiješajte sa vodom tek da dobijete smjesu poput paste. U tankom sloju nanesite dobijenu pastu na mrlju i ostavite da stoji sat vremena. Nakon toga isperite u veš mašini.

4. So - So pomiješajte sa malo tople vode, promiješajte da se rastopi, pa mješavinu vatom natapkajte na mrlju i odmah potom ubacite u veš mašinu na pranje.

5. Bijelo sirće - Nanesite ga direktno na mrlju i ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa isperite.

Napomena: Nijedno od navedenih sredstava ne bi treblo da koristite na osjetljivoj tkanini. Ukoliko ne uspije iz prvog puta, ponovite proceduru.