Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Milo Lompar održao je večeras u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju predavanje na temu "Duh samoporicanja".

milo lompar duh samoporicanja trebinje (2)

Lompar kaže da je pod pojmom "Duh samoporicanja" odredio jedno istorijsko i kulturno kretanje koje je prepoznao u 20. vijeku, a vezano je za nastojanje da se održi i različitim ideološkim sadržajima i vremenima, prikladno okolnostima, ispuni pojam srpske krivice.

"U 20. veku je ključno da se pojam 'srpske krivice', kao kolektivnog obrazloženja istorijske situacije, prvo veže za odgovornost izbijanja Prvog svetskog rata, potom u doktrinama kominterne za ideologiju velikosrpske hegemonije, što je ostvareno u Titoističkoj Jugoslaviji, da bi na kraju po njenom raspadu ovaj pojam ponovo bio aktiviran primarnom odgovornošću za raspad Jugoslavije", pojasnio je Lompar.

On je kazao da su ovim Srbi ispali krivi za nastajanje, a zatim i za rasturanje Jugoslavije.

"Duh samoporicanja je pounutrašnjivanje - prihvatanje spoljašnjeg nastojanja da se, umesto raščlanjivanja i proveravanja  - prihvata i iz unutra obrazlaže na način koji proizvodi trajna i nepovoljna dejstva", dodao je Lompar.

Lompar je naveo da je ključno da se razumiju promjene koje se odigravaju u kulturi, jer one imaju imaju dalekosežniji učinak, za razliku od ideologija koje prolaze.

"Kulturni učinci - nastojanja da se dezintegriše srpska kultura - predstavljaju trajni efekat ideoloških nametanja", podvukao je Lompar.

milo lompar duh samoporicanja trebinje (1)

Prema njegovim riječima, formula "duha samoporicanja" jeste "sve što je srpsko svesti na srbijansko, a ono što nije srbijansko vremenom da prestane da bude srpsko kao što je Njegoš, Andrić, Selimović".

"Treba Gračanicu i Dečane izmestiti iz državne ingerencije Srbije u UNESKU, jer se na taj način proces kulturne legitimizacije Kosova i Metohije postavlja na sasvim drugu osnovu", rekao je Lompar, dodajući da su takvi efekti nepovratni, zbog čega treba da se vodi integralistička kulturna srpska politika - objedinjavanje kulturne politike srpskog naroda.

Tribinu su organizovali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Trebinje, Udruženje „Hercegovac“ Trebinje i Srpsko udruženje „Ćirilica“, uz podršku Grada Trebinja.