U Trebinju je večeras počeo 60. Festival festivala, smotra dramskih amatera sa područja država bivše Jugoslavije, na kome će u narednih sedam večeri biti odigrana najbolja amaterska pozorišna ostvarenja regiona.

otvaranje festivala festivala trebinje 2017 (4)

Otvarajući ovu manifestaciju, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je kazao da je veoma važno da ova manifestacija dobije trajnu podršku Vlade Republike Srpske, jer je to najeminentniji skup dramskih amatera bivše Jugoslavije.

"O vrijednosti Festivala govori i podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva prosvjete i kulture. Naš cilj je da ovaj festival poprimi međunarodne razmjere", naglasio je Petrović.

otvaranje festivala festivala trebinje 2017 (4)

On je istakao da će kulturna scena u ovom gradu narednih dana okupiti najbolje iz bivših gradova Jugoslavije i da je organizacija na visokom nivou, te dodao da je veliki broj zainteresovanih pozorišta iz Poljske, Bugarske, Austrije, Italije.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je istakao da ova manifestacija obogaćuje već bogatu kulturnu scenu našeg grada, te da je za sve učesnike dovoljna nagrada da samo dođu u Trebinje.

Prve večeri Festivala predstavili su se pobjednici republičkog festivala Crne Gore - Amatersko pozorište NVU "Ego kult" i Gimnazije Petar Drugi Petrović Njegoš iz Danilovgrada sa predstavom "O ćutanju i drugim imitacijama sreće".

otvaranje festivala festivala trebinje 2017 (3)

Sutra veče je rezervisano za Teatar "Fedra" iz Bugojna i predstavu "Posljednja porodica".

Sve predstave biće odigrane u pozorišnoj sali Kulturnog centra, od 20.30 časova, a ulaz je besplatan.

Nagrade Festivala - "Zlatne maske" posljednje večeri dodijeliće tročlani stručni žiri - reditelj Egon Savin, teatrolog Ljiljana Čekić i glumac Mugdim Avdagić, a, tradicionalno, najbolju predstavu, osim stručnog, izabraće i žiri publike.

Pokrovitelj Festivala je grad Trebinje, a izvršni producenti su Centar za informisanje i obrazovanje i trebinjski Kulturni centar.

otvaranje festivala festivala trebinje 2017 (4)