Foto vijest – Osvit priredio predstavljanje bilećkih pjesnika i slikara u Trebinju

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 15. 06. 2017. - 22:18h

Tradicija je da se pjesnici i slikari iz Zavičajnog kluba „Osvit“ iz Bileće predstave trebinjskoj publici. Tako je u Narodnoj biblioteci priređeno veče ovog kluba na kome su se predstavile poetese Zdravka Babić, Svjetlana Bjelić, Lazarela Mićunović, Nikolina Vučković i Milica Nosović, kao i slikar Kova Pejović.

osvit trebinje

Slikar Kova Pejović predstavila se sa izložbom „Trag u kosmosu“, koju čini 50 slika i isto toliko različitih motiva. Motivi su most, priroda, aktovi, manastiri, portreti, zalazak sunca, morski koral…

Njoj je slikarstvo blisko od malih nogu, a u zadnjih 30 godina bavi se intenzivno ovom umjetnošću.

„Zahvaljujući ‘Osvitu’, u zadnjih desetak godina predstavljam se javnosti koja mi je vjetar u leđa“, kaže Pejović i dodaje da su na ovoj izložbi najviše zastupljeni radovi sa uljem na platnu, iako radi i sa akrilom, na kamenu, temperom.

Zdravka Babić je do sada objavila tri knjige poezije. Nakon zbirki pjesama „Razglednice“ i „Mjesec je vajao ženu“ izašla je i njena treća knjiga – „On me voli ćirilicom“.

U ovoj trećoj knjizi pjesme nose ljubavnu poruku, ali je u njima vidljivo duhovno sazrijevanje.

osvit trebinje

Pjesnikinja je izašla iz sfere maštanja, mjesečarenja, čežnje i sada je u duhovnoj zrelosti u trenutku kada je svjesna sebe, šta hoće i šta voli.

„Nemam sada maštalački zanos, da maštam, da se još uvijek pronalazim“, rekla je pjesnikinja, čija je pjesnička inspiracija u drugoj zbirci „Mjesec je vajao ženu“ bila Trebinje.

On me voli ćirilicom

„On me voli ćirilicom“
Ko to veze zlatorezom?
Svako slovo svoj raj traži,
„O, Anđele“… Dragi piše-
ćirilicom čežnju traži.

Čije ruke v’jenac pletu,
sunčev sjaj na dlanu nose?
„Najljepša si na svijetu!“
Plamene mi mrsi kose.

Svaka riječ uzdah plodi,
mjesečari u svom sjaju.
Romantični razvigori
k’o dragulji svjetlucaju.

(…)

Svoju priču pročitao je i novinar Ratomir Mijanović.

Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik „Osvita“, rekao da ovaj klub okuplja ljude kreativce od likovnih do pjesničkih stvaralaca i da jednom godišnje dođu u Trebinje da pokažu šta to Bileća ima, jer je grad podno Leotara centar kulture Republike Srpske iza Banjaluke.

Veče su priredili Narodna biblioteka u Trebinju, Književna zajednica Jovan Dučić i Zavičajni klub „Osvit“ iz Bileće.

osvit trebinje

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja