Tradicija je da se pjesnici i slikari iz Zavičajnog kluba "Osvit" iz Bileće predstave trebinjskoj publici. Tako je u Narodnoj biblioteci priređeno veče ovog kluba na kome su se predstavile poetese Zdravka Babić, Svjetlana Bjelić, Lazarela Mićunović, Nikolina Vučković i Milica Nosović, kao i slikar Kova Pejović.

osvit trebinje

Slikar Kova Pejović predstavila se sa izložbom "Trag u kosmosu", koju čini 50 slika i isto toliko različitih motiva. Motivi su most, priroda, aktovi, manastiri, portreti, zalazak sunca, morski koral...

Njoj je slikarstvo blisko od malih nogu, a u zadnjih 30 godina bavi se intenzivno ovom umjetnošću.

"Zahvaljujući 'Osvitu', u zadnjih desetak godina predstavljam se javnosti koja mi je vjetar u leđa", kaže Pejović i dodaje da su na ovoj izložbi najviše zastupljeni radovi sa uljem na platnu, iako radi i sa akrilom, na kamenu, temperom.

Zdravka Babić je do sada objavila tri knjige poezije. Nakon zbirki pjesama "Razglednice" i "Mjesec je vajao ženu" izašla je i njena treća knjiga - "On me voli ćirilicom".

U ovoj trećoj knjizi pjesme nose ljubavnu poruku, ali je u njima vidljivo duhovno sazrijevanje.

osvit trebinje

Pjesnikinja je izašla iz sfere maštanja, mjesečarenja, čežnje i sada je u duhovnoj zrelosti u trenutku kada je svjesna sebe, šta hoće i šta voli.

"Nemam sada maštalački zanos, da maštam, da se još uvijek pronalazim", rekla je pjesnikinja, čija je pjesnička inspiracija u drugoj zbirci "Mjesec je vajao ženu" bila Trebinje.

On me voli ćirilicom

"On me voli ćirilicom"
Ko to veze zlatorezom?
Svako slovo svoj raj traži,
"O, Anđele"... Dragi piše-
ćirilicom čežnju traži.
Čije ruke v'jenac pletu,
sunčev sjaj na dlanu nose?
"Najljepša si na svijetu!"
Plamene mi mrsi kose.

Svaka riječ uzdah plodi,
mjesečari u svom sjaju.
Romantični razvigori
k'o dragulji svjetlucaju.

(...)
Svoju priču pročitao je i novinar Ratomir Mijanović.

Miodrag Ljumo Hrnjez, predsjednik "Osvita", rekao da ovaj klub okuplja ljude kreativce od likovnih do pjesničkih stvaralaca i da jednom godišnje dođu u Trebinje da pokažu šta to Bileća ima, jer je grad podno Leotara centar kulture Republike Srpske iza Banjaluke.

Veče su priredili Narodna biblioteka u Trebinju, Književna zajednica Jovan Dučić i Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće.

osvit trebinje