U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika pod nazivom "Ćirilica", povodom obilježavanja krsne slave Srpskog udruženja "Ćirilica" - Svetog Ćirila i Metodija.

izlozba cirilica

Otvarajući izložbu Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada rekao je da je ćirilica nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda i srpske kulture, zbog čega očuvanje ovoga pisma „treba da bude prioritetno nacionalno pitanje i ozbiljan razlog da se uspostavi čvrsta jezička politika“.

„U stvarnosti, događa se suprotno. Pod udarom globalizacije ćirilica se potiskuje, a u srpski jezik prodiru strani termini koji ga ponekad čine nerazumljivim i obrazovanim ljudima. Ćirilicu je stoga neophodno promovisati na svakom mjestu i u svako vrijeme, kako kroz stvaranje i dopunjavanje određenog zakonskog okvira tako i inicijativom pojedinaca“, poručio je Banjak.

Izložba je tematska. Izloženo je 33 rada, u kojim se svako od umjetnika nastojao izraziti unutrašnjim senzibilitetom i vlastitim doživljajem teme i u različitim tehnikama.

Mi smo željeli da uveličamo svečane dane udruženja 'Ćirilica' i da podržimo njihov rad", istakla je Nina Milinić Lojović, predsjednik ULUIH „Milorad Ćorović“.

izlozba cirilica

Vesna Andrić, predsjednik Udruženja „Ćirilica“ kaže da obilježavanjem krsne slave udruženja žele da na skroman način doprinesu podsjećanju na to ko nam je stvorio prvo pismo i koliko traje tradicija našeg korišćenja pisma.

„Učenici Centra srednjih škola dijeliće promotivne afiše udruženja koje su pripremali sa svojom profesoricom, Vesnom Ninković kako bi ukazali na značaj njegovanja ćiriličnog pisma“, napomenula je Andrić.

Na izložbi su predstavljeni i radovi Dragana Batinića. Ovaj put izlaže diptih ulje na platnu, a motivi su žene, ljubav i ćirilica.

"Pokušao sam da povežem ćirilicu sa ljepotom zemlje i natpisima o ljubavi, uz kombinaciju portretima žena", kaže Batinić.

On je dodao da je ljepota ćirilice prepoznatljiva isto kao i ljepota hercegovačkih žena.

Na temu „Ćirilica“ predstavilo se 10 umjetnika članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“: Nina Milinić Lojović, Milica Jeremić, Branka Vulić, Dragan Batinić, Tanja Topalović, Tanja Pikula, Snježana Domazet, Jelena Glogovac Savić, Drago Vučić i Slavenka Mucović.

U okviru obilježavanja krsne slave udruženja „Ćirilica“, Svetih Ćirila i Metodija, sutra će u 9.00 časova biti služena liturgija i presječen slavski kolač u Sabornom hramu.

izlozba cirilica

izlozba cirilica