USVOJENA TREBINJSKA DEKLARACIJA – Ćirilica mora da ima status jedinog službenog pisma

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 04. 03. 2017. - 22:59h

Učesnici naučno-političkog skupa „Govori srpski-piši ćirilicom“, večeras su u Trebinju usvojili „Trebinjsku deklaraciju“ prema kojoj ćirilica u Republici Srpskoj mora da ima status jedinog službenog pisma, kao što je to u Srbiji definisano ustavom i konkretizovano u izmjenama i dopunama zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

trebinjska deklaracija cirilica sluzbeni jezik

Naučnici su se u deklaraciji složili da je neophodno da Narodna skupština Republike Srpske što prije donese zakon o službenoj upotrebi ćirilice, koji bi poslužio kao osnova za zakon o jeziku i pismu u Republici Srpskoj.

„Srbi su u 21. vijeku došli u situaciju da napuštanjem srpske ćirilice i rastakanjem srpskog jezika gube vlastiti nacionalni identitet. Nužno je zato u svim prostorima na kojim Srbi žive, ćirilicu sačuvati tako što će biti jedino službeno pismo cijelog srpskog naroda“, navedeno je u deklaraciji.

U deklaraciji se traži da se srpska politička i filološka djelovanja nađu na istom putu – na putu zaustavljanja ništenja srpskog nacionalnog identiteta zbog neuvažavanja značaja srpskog jezika i srpske ćirilice kao osnovnih nacionalnih odrednica.

Zato je, naglašeno je u deklaraciji, neophodno da se u ovom poslu nađu sve srpske institucije i svi srpski filolozi i uticajni političari.

U pogledu zaštite ćirilice i srpskog jezika u „Trebinjskoj deklaraciji“ je navedeno da su neohodne, a neodložne sljedeće aktivnosti:

– Da srpski političari i lingvisti istraju u nastojanju da se usvoje upravo napravljene izmjene i dopune zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama u Republici Srbiji, kojim se, uz prijedlog osnivanja savjeta za jezik, prije svega konkretizuje primjena člana 10. Ustava Srbije, koji određuje službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

– U Crnoj Gori kroz zakonsku regulativu, obezbijediti ustavom zagarantovani ravnopravni status ćirilice i latinice, uz preduzimanje svih aktivnosti da se već predloženi prijedlog zakona o zaštiti ćiriličnog pisma usvoji, jer ustavom zagarantovani srpski jezik u službenoj upotrebi podrazumijeva sprovođenje te odredbe u praksu, budući da su ustavom razdvojeni sinonimni termini „službeni“ i „u službenoj upotrebi“. Oni se u praksi ne smiju odvajati ili se ustavom srpski jezik mora definisati kao službeni, jer je većinski jezik u Crnoj Gori.

– Najteže stanje sa srpskim jezikom je u BiH, a samim tim i u Republici Srpskoj, prije svega, zbog neskrivene težnje Bošnjaka da Srbima nametnu i u srpskom jeziku naziv bosanski jezik. Na djelu je Kalajeva jezička i nacionalna politika u BiH, koja preko bosanskog kao zemaljskog jezika želi da stvori bosansku naciju koju bi činili svi stanovnici BiH, tako da bi se u njoj ukinuli i Srbi i srpski jezik. Prvi korak u očuvanju Srba i srpskog jezika u BiH jeste zaustavljanje procesa odumiranja ćirilice kao bitne identitetske crte kako srpskog jezika, tako i srpskog naroda. Ćirilica kod Srba – i u Republici Srpskoj kao i u Srbiji – mora da ima status jedinog službenog pisma, kako je to u sadašnjem ustavu Republike Srbije i zapisano i kako je to preneseno i konkretizovano u u izmjenama i dopunama zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama u Srbiji. Neophodno je i da Republika Srpska što prije napravi zakon o službenoj upotrebi ćirilice i da na taj način posluži kao osnova za izradu zakona o jeziku i pismu u RS.

– Prvi korak u tome je štampanje zajedničkog bukvara za sve srpske zemlje.

Trebinjska deklaracija o ćirilici, kojoj učesnici već sada pridaju istorijski značaj, biće poslata vladama Republike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske

U Trebinjskoj deklaraciji o ćirilici se, između ostalog, navodi i to da je kod Srba decenijama pogrešno kreirana svijest da su latinica i ćirilica podjednako srpska pisma.

„Ćirilica jeste srpsko pismo, a latinica – Gajeva sa malom Daničićevom doradom – nije srpsko pismo, nego je pismo srpskog jezika. Ono nije srpsko pismo zato što i nije stvorena za srpski jezik, ali je pismo srpskog jezika zato što se taj jezik danas – ne samo kod Srba, nego i kod Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca – piše latinicom“, navedeno je u deklaraciji.

TAGOVI:

Komentari

Kakvi idioti??! I Bog place kad vidi ko se ovdje naziva naucnikom.

Odgovori

Koliko su samo izjeli, na noćenja potrošili, ovi vrli naučnici kao Božo, Kraišnik… Pa, mogu li oni sada priznati da je za vrijeme njihove vladavine, i njihovog rada ćirilica izgubila. Pričate o ćirilici, puna vam usta, a Udruženje ćirilica stavljate na margine, ne dajete skoro nikakvu finansijsku pimoć. Više dobija stoni tenis.

Odgovori

Nathanael, potpuno si u pravu. Gomila besposlenih idiota!

Odgovori

Ma, kako vas nije stid? Od koga je cirilica ugrozena? Da li je to.prvo pismo koje djeca uce u skoli? Naravno. Pa sta hocete, idioti? Naucni sjup s nepismenim Bozom u prvom redu. Sram vas bilo!

Odgovori

Koga boli sta ove budaletine nepismene palamude…..svi kad se saberu nemaju 8 razreda.Narod ce se pobuniti je*ace im mater.Ako gradjanski rat nije bio zbog njihove kradje i izdavanjateritorija bice zbog unistavanja srpskog pisma.

Odgovori

Латиница је, као и ћирилица, српско писмо и глупост je одрећи га се.Па неки несрећници проглашавају Високе Дечане шиптарским манастиром и сваки дан постоје својатања српске баштине, у недостатку своје, зар то треба дозволити? Наравно да не, а то је посао државе и наших научника да аргументовано демантују те глупости и обесмисле манипулације те врсте.Сада имамо ситуацију да свака од новокомпонованих “нација“ покаже прстом и прогласи нешто својим и неотуђивим, па и језик и писмо. На руку им иду и новокомпоновани, приучени Срби, са нејасним виђењем своје историје и културне баштине, који се у свом незнању слажу да су дијалекти српског језика тзв. црногорски језик,хрватски, “бошњачки“…латиница -“хрватско“ писмо!? По чему је то латиница “хрватско писмо“, по томе што је написана на “хрватском језику“, а по чему се то разликује “званични“ хрватски језик од српског да би се прогласио посебним језиком? Можда је то политички договор да се зове хрватски, али то је политика, и нема везе са истином и лингвистиком.Хајде да се вратимо на глагољицу.Срамота је само какав олош дефилује Херцеговином и да то народ трпи и плаћа ручкове,дневнице,смјештај а само штету има од свега.

Odgovori

Sto rekao Nikola Kojo ovi danasnji popovi ko sumari idu okolo i krstice crtaju …..ali nisu samo stali na tome nego prose po kucama i firmama,kradu humanitarnu,kriminalizovali crkvu pa se jos osilili.Necu ovde da pisem da ne bi citali ti pacenici jer u skolu nisu isli a jedino sto procitaju u zivotu to su ovi nasi komentari.O ostalim likovima koji su dosli da se najedu i napiju da i ne govorim…..ali koliko su svi zajedno pokvareni,zli i glupi govori podatak da oni latinicu vezu za Gaja i kazu da je hrvatsko pismo iako se zna da ona nema veze sa Gajom i da hrvatski jezik nije postojao prije raspada SFRJ.Srpski pisci sa teritorije danasnje Hrvatske kao sto su Matavulj,Desnica itd pisali su srpskim jezikom a koliko je poznato pisali su i stvarali na latinici.Medjutim po ovom olosu koji se okupio to bi zna­ci­lo da su ti pi­sci pi­sa­li na srp­skom je­zi­ku, ali hr­vat­skim pi­smom. Sve su to glu­po­sti ko­je nam ni­su po­treb­ne jer je srp­ski je­zik stan­dar­di­zo­van, ima va­ze­ci pra­vo­pis koji su uradili strucni ljudi i iza koga stoji drzava Srbija a ne elektricari,lopovi i razne propalice.
A ovo cu da posaljem odgovornim ljudima u Srbiji da vide sta olos koji srice slova i krade po kucama radi sa Hercegovinom.

Odgovori

Krajisniku i Bozu Vucurevicu ne smeta sto ih je ova kukavica slao u Hag jer pare sve rijese.Je li bilo price kako za njihovo valjanje gluposti para ima za bolesnu djecu nema?Je li bilo price kako je strucnjak za lingivistiku i senatr ukrao kucu i lazirao potpis bivseg premijera RS koji je to svjedocio na sudu a u sta je umjesan i jos jedan strucnjak za lingvistiku Vucurevic Bozo? Je li bilo price kako su dali crkvu i vjecnu kucu J.Ducica koja pripada narodu i drzavi pod hipoteku?Je li bilo rijeci kako su prodavali srpske zaduzbine? Ovakav sljam koji tvrdi da je latinica od Hrvata i da su imali svoj jezik i pismo prije povlaci za sobom da su ga imali i tzv Bosanci,Makedonci,Crnogorci a oni svi ukrali od Srba i jezik i pismo i priznao im ga zapad tek poslije Dejtona pa da su imali prije valjda bi im ga zapad priznao.Mislim „senator RS“ da se krstis lijevom i desnom na koji je nivo doslo sve ovo i vidim ne gadi im se taj americki i latinski naziv „senator“ a ni americka kola i sastanci sa amerikancima. Kod nas akademici u RS ne znaju da se potpisu,nasu akademiju niko u svijetu nije priznao nego sami sebi aplaudiraju pred ogledalom i sluzi im za izvlacenje para kao i ovaj propali skup.

Odgovori

Ne videh uvazene profesore srpskog jezika iz Gimnazije, Centra i Tehnicke skole! Ili je doslo vreme da pametni zaćute…

Odgovori

“DOĐU TAKO VREMENA KAD PAMET ZAŠUTI, BUDALA PROGOVORI A FUKARA SE OBOGATI“

Odgovori

Neljude,Boze sacuvaj

Odgovori

Samo mi nije jasno šta radi u prvim redovima prijaratni kamijondžija (doušnik udbe) koji je mnoge Srbe zavio u crno. Umjesto da leži u zatvoru za organizovani kriminal i ratno profiterstvo on prosipa demagogiju o ćirilici. Jadno Trebinje našto je spalo….A grad Trebinje i građani preko svojih leđa vraćaju dugove i njegovu avanturu sa Alijagićem gdje su u dogovoru ojadili ovaj grad…..

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja