Specijalna policija MUP-a Republike Srpske ušla je u zgradu gdje se nalazi izborni materijal, rekao je je član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

izbori-2016

"Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Specijalna policija MUP-a RS ušla u prostorije Opštinske komisije u Sebrenici, da je pod njihovom kontrolom izborni materijal, da se od jučer čudne stvari dešavaju i da je Opštinska izborna komisija pod pritiskom", kazao je Arnautović.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina u izjavi za N1 je rekla je da se pripadnici MUP-a nalaze u zgradi kako "ne bi došlo do narušavanja stanja sigurnosti".

Opštinska izborna komisija Srebrenica zatražila je odobrenje od CIK-a BiH da zbog navodnih propusta u popunjavanju zapisnika sa četiri biračka mjesta budu otvorene vreće sa izbornim materijalom sa tih birališta i ponovo prebroje listići i uporede rezultati. Centralna izborna komisija BiH odobrila je Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica da sa pet biračkih mjesta otvori vreće sa glasačkim listićima i kontrolnim brojanjem utvrdi rezultate izbora.

"Ovakva situacija nije uobičajena, nije nomalna i nije u skladu sa Izbornim zakonom BiH. Mislim da je u ovim trenucima Opštinska izborna komisija pod velikim pritiskom i smatram da bi javnost, u najmanju ruku, trebala da se uključi da vidimo o čemu se radi. Mi još uvijek nemamo službenih informacija o tim detaljima i ja sam u svoje ime izašao da vas obavijestim. Mi trenutno imamo sjednicu Kolegija. Nisam ovlašten iz CIK-a da dajem bilo kakva službena saopćenja, ali želim kao pojedinac da obavijestim javnost o ovim događajima", rekao je Arnautović.

Kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu Mladen Grujičić osvojio je do sada 3.879 glasova, sve stranke koje su ga podržale ili su sa kandidatima isključivo iz srpskog naroda za Skupštinu opštine (SO) Srebrenica imaju 3.334 glasa.

Duraković ima 1.631 glas do sada, a sve partije koje su ga podržale u trci za Skupštinu opštine Srebrenica 1.711.

Trenutno su za načelnika opštine Srebrenica prebrojana 23 od 27 biračkih mjesta u toj opštini, dok su za SO Srebrenica prebrojana dva biračka mjesta manje, odnosno 21 od njih 27.

Trka za načelnika Srebrenice, ali i sam sastav SO Srebrenica biće neizvjesna do kraja.