Podovi, kupatilo, kuhinja, prozori, police, stolovi - trudite se da sve redovno očistite.

ocistite dom

Međutim, postoji nekoliko mjesta koja sigurno zaboravljate i upravo na taj način prenosite prljavštinu i bakterije.

Provjerite o čemu je riječ i pod hitno ih očistite!

1. Kvake na vratima - toliko ruku ih je dodirnulo i toliko puta, i to uglavnom ne čistih ruku. Pređite s krpom i malo sirćeta barem jednom nedjeljno preko svake kvake.

2. Filter u klima uređaju - prašina sprječava efikasan rad klime, ona se napreže, troši više energije, a vaš račun za struju skače. Sve što je potrebno jeste da jednom mjesečno operete filter pomoću tople vode i deterdženta za sudove.

3. Prekidač za svjetlo - ista priča kao sa kvakom. Barem jednom nedeljno naprskajte antibakterijski sprej preko svih prekidača.

4. Kanta za smeće - koristite vreće za smeće u kanti, ali dogodi se da nešto padne sa strane i ukoliko je u pitanju hrana, nemojte se čuditi ukoliko se odatle šire neprijatni mirisi.

Navucite rukavice i izribajte kantu jednom mjesečno, sredstvom za dezinfekciju.

5. Ključevi - svakodnevno su vam u rukama i to kada niste kod kuće i kada vam ruke nisu čiste. Sredstvo za deizinfekciju jednom nedjeljno je jedino rješenje.

6. Ispod frižidera - usisavanje i brisanje tog dijela ne smije da se izostavi.

7. Sudopera - nije dovoljno da pređete sunđerom nakon pranja sudova. Barem jednom nedeljno izribajte sudoperu soda bikarbonom i četkicom.

8. Daska za sječenje hrane - važno je da se čisti redovno pomoću soda bikarbone. Dobro sve utrljajte, pa isperite toplom vodom. Pranje deterdžentom za sudove nije dovoljno.

9. Tastatura  - svakodnevno pređite ubrusom na koji ste prethodno naneli sredstvo za dezinfekcju ruku. Isto učinite i sa mobilnim telefonom.

10. Sunđer za sudove - ne možete ni da zamislite koliko bakterija ima u njemu. Kada perete sudove sa starim sunđerom to je kao da ih perete sa četkom za ve-ce šolju! Mijenjajte ih redovno ili ih prokuvavajte.

11. Daljinski upravljač - bilo da volite ili ne volite da mijenjate često kanale, kada brišete prašinu, ne zaboravite da pređete definfekcionim sredstvom i preko njega.

Kada sve to očistite, pored redovnog čišćenja, dom će zaista biti sigurno mjesto!