Vjerujemo da među vama ima puno ljubitelja crne domaće kafe. Koliko je dnevno skuvate? Koliko taloga bacite? Da li ste se ikada zapitali da li možete da ga iskoristite?

talog od kafe

Talog od kafe je ono što većina vas sigurno smatra najobičnijim otpadom, ali kao i sve ostalo i iskorištena kafa se ponovo može iskoristiti.

Evo nekoliko zaista korisnih ideja.

1. Protiv insekata i glodara - Iako je miris kafe nama jedan od najljepših i ne možemo da zamislimo dan, a pogotovo jutro bez njega, većini kućnih insekata i štetočina je on poprilično odbojan. Zato ako imate problem sa mravima, puževima, muvama probajte da ih otjerate talogom od kafe. Pospite ga na mjesta na kojima mislite da ima štetočina i uskoro ih više nećete viđati.

Ovo naravno ne djeluje na neke ,,ozbiljnije'' insekte kao što su bubašvabe i bubarusi. Sa njima ipak treba neka ozbiljnija hemija.

2. Uklanjanje mrlja sa drvenarije - Mrlje sa drvenarije ćete bez problema odstraniti uz pomoć taloga kafe i to bez ikakvih štetnih hemikalija. Jednostavno umočite gazu u talog i istrljajte drvene površine. Ostavite da kratko odstoji, pa drugom čistom mokrom gazom prebrišite.

3. Dekoracija doma - Uz pomoć kafe možete napraviti i ukras koji je ujedno i osvježivač vazduha u domu (pod uslovom da volite miris kafe). Talog kafe jednostavno stavite na dno tegle, pa u nju zabodite svježe ubrano cveće. Ne samo da dobro izgleda, već i miriše fantastično.

4. Protiv neprijatnih mirisa iz frižidera - Ako nikako ne uspijevate da se oslobodite neprijatnih mirisa koji dopiru iz frižidera, u malu teglu stavite talog od kafe i ostavite je u frižideru preko noći. Kafa će upiti sve mirise, a za razliku od sode bikarbone koja ovaj posao takođe sjajno obavlja ima ljepšu aromu.

5. Piling tijela - Jedan od najefektnijih pilinga za borbu protiv celulita se pravi upravo od taloga kafe.  Takođe, ako imate osjetljivu kožu lica možete da napravite sjajan blagi piling od kafe.

6. Držite mačke dalje od saksija cvijeća - Ljubitelji ste mačaka, ali vas izluđuje kada čeprkaju po vašim saksijama sa cvijećem ili bašti i kvare sav uloženi trud. Pospite talog od kafe u saksiju i oko biljaka u bašti. Ovo će pomoći biljkama da bolje rastu i mace držati podalje.

7. Prirodno đubrivo - Od kafe možete napraviti odlično prirodno đubrivo i tako na najbolji način održavati svoj uzgoj organske hrane. Pomiješajte dvije šolje taloga kafe sa kantom vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dobijenom vodom zalijte cvijeće i povrće.

8. Maska za kosu - Ova maska je vrlo jednostavna. Utrljajte talog na tjeme i ostavite ga da odstoji neko vrijeme. Plavuše bi trebalo da izbjegavaju ovaj tretman, ali svima ostalima poslije njega će kosa biti sjajna i elastična.

9. Sredstvo protiv komaraca - Komarci nas u ljetnom periodu prosto izluđuju, a kafa je sjajno sredstvo, koje sigurno uvijek imate u kući, da ih otjerate.

 Instrukcije:

1. Skupljajte talog kafe i stavite ga na aluminijsku foliju na tanjir. Ostavite na hladnom i suvom mjestu, dok ne postane potpuno suv.
2. Stavite tu foliju sa suvim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom. Uvjerite se da životinje ili djeca nemaju pristup tom području.
3. Palite talog (ili mljevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne bi opekli), sve dok se ne uhvati i počne dimiti.
4. Talog će lagano gorjeti, a dim koji se stvara tjeraće komarce.