Sigurni smo da postoji mnogo vas koje se trudite da svoje domaćinstvo održavate na što zdraviji način i izbjegavate štetne hemijske proizvode.

ciscenje kupatila

Danas vam otkrivamo prirodna sredstva za čišćenje kupatila koja će vam pomoći da održavate higijenu, a da ne oštetite svoje i zdravlje svojih ukućana.

Najbolje namirnice sa kojim možete pripremati djelotvorna sredstva za čišćenje kupatila su alkoholno sirće, limun, soda bikarbona i običan, prirodni sapun.

Alkoholno sirće je vrlo korisno za čišćenje, jer skida gotovo sve, od kamenca do masnih mrlja, rješava vas neprijatnih mirisa, a ne ostavlja ih za sobom.

Koristi se obično, bijelo alkoholno sirće, a ne vinsko ili voćno. Možete ga pomiješati sa solju ili limunom, a ne smije se koristiti samo na kamenim ili mermernim površinama.

Zajedno sa sodom bikarbonom uspješno je u borbi sa začepljenim slivnikom. U slivnik ubacite šoljicu sode, pa zalijte ključalim sirćetom.

Njime možete prati zidove kupatila, pošto je odlično u uništavanju bakterija. Prokuvano alkoholno sirće lako uništava i kamenac u kupatilu.

Uz pomoć njega možete pripremiti i univerzalno sredstvo za pranje kupatila i to na sljedeći način:

U bocu s raspršivačem stavite trećinu sirćeta, deset kapi eteričnog ulja čajevca, lavande i kadulje. Dodajte malo tečnog sapuna, a ostatak dopunite vodom i dobićete odlično sredstvo za čišćenje.

Soda bikarbona je blago abrazivno sredstvo koje možete koristiti za pranje i poliranje u kupatilu i uklanjanje neprijatnih mirisa.

Razmućenom u toploj vodi sodom bikrabonom možete oprati kantu za smeće, zvjesu za tuš, češljeve i četke, a možete je koristiti i za pranje prozora kako biste se riješili zaostalih kapljica vode na staklu.

Sok od limuna je često korišćeno sredstvo za čišćenje, jer je djelotvoran u uklanjanju nečistoća i neprijatnih mirisa. Može poslužiti kao izbjeljivač i prirodno sredstvo za dezinficiju kupatila. Uspješan je u uklanjanju vodenog kamenca i zato slavine u kupatilu povremeno natopite njime.

Prirodno je sredstvo za čišćenje fugni između pločica.

Da bi keramičke pločice i fugne bile sjajne kao prvog dana, napravite sljedeću smjesu:

7 čaša vode (1,5 l)
1/2 čaše sode bikarbone
1/3 čaše soka od limuna
1/4 čaše alkoholnog sirćeta

U 1,5 litar vode rastvoriti sodu. Dodati sok od limuna i na kraju polako sipati sirće. Sačekajte dok prođe hemijska reakcija i vaša smjesa je gotova za upotrebu.

Četkicom ili sunđerom utrljajte smjesu u fugne između pločica i vidjećete kako pred vašim očima fugne postaju bijele, a pločice dobijaju svjež i obnovljen izgled.

Prirodna sredstva za čišćenje kupatila su podjednako, ako ne i bolje, djelotvorna kao kupovna sredstva za čišćenje, ali su uz to i puno zdravija i jeftinija.