Nesvakidašnji muzički događaj, praćen etno melosom, u izvođenju Etno grupe "Iva" iz Doboja, večeras je razgalio veliki broj Trebinjaca koji su prisustvovali njihovom koncertu na Trgu slobode.

koncert etno grupe ive trebinje (1)

Članove sastava, njih trinaestero, okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali je i približe uhu današnje publike - tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane. Time su ovoj muzici udahnuli svoj lični izraz, ali i duh aktuelnog vremena.

"Iva se bavi jednom specifičnom vrstom sviranja, jednom vrstom psihodelije, rokdžezom... Odsvirali smo i duhovnu kompoziciju, s obzirom na to da je ovaj prostor izuzetno duhovno obojen", kazao je idejni tvorac i umjetnički rukovodilac Etno grupe „Iva“ Saša Pavlović.

On je dodao da veoma dugo traži pjesmu, pa iz tog razloga često se desi da publika ne zna niti jednu njihovu numeru.

"Ritam, muzika i melodika su toliko jaki i izazovni, što samo govori o tome koliko je naš čovjek iz naroda bio umjetnički nadaren još u srednjem vijeku. U tome Evropa kasni za nama, a Americi će trebati još 400 godina da nas sustigne", rekao je Pavlović.

Na večerašnjem repertoaru grupe bile su pjesme iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske.

koncert etno grupe ive trebinje (1)

Grupa je osnovana 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih - liturgijskih i paraliturgijskih pjesama.
 

"Iva" je nastupala širom gradova Republike Srpske i Federacije BiH, ostvarila je zapažene nastupe i Sloveniji i Srbiji i svugdje je dobro primljena.