Hidratacija tokom ljeta je jedna od najbitnijh stvari za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

ljetni osvjezavajuci napici

Ljetni napici koje možete napraviti sami, poput aromatizovanih voda, ledenih čajeva ili nekih cijeđenih sokova su savršeni za vrele ljetne dane.

Dobro rashlađuju i obezbjeđuju dobru hidriranost organizma, obogaćeni su mineralima i vitaminima, bez aditiva i konzervanasa.

Odlična su zamjena za sokove iz tetrapaka i gazirane sokove koji su puni šećera, raznih aditiva i mogu da doprinesu gojaznosti.

Ovi hladni napici se prave od obične vode ili mineralne, mogu od gazirane, zatim od nekih čajeva i komada svježeg ili smrznutog voća, kao i raznih dodataka poput cimeta, đumbira i sl.
Ova tri recepta su preporuka nutricioniste za ovo ljeto, a vi uvijek možete da napravite svoje kombinacije.

1.Napitak koji se može konzumirati u toku treninga i poslije njega - pruža odličnu hidrataciju organizmu, daje potrebnu energiju organizmu, pomaže rad mišića zbog sadržaja Mg (magnezijuma), poboljšava koncentraciju, smanjuje umor i odličnog je ukusa.

Potrebni sastojci - čaša mineralne gazirane vode obogaćene Mg, 1 cijeđena pomorandža, čašica aronije 0,3 dl i kašika meda.
Sastojci se pomiješaju i po potrebi se ohladi napitak.

2.Ledeni čaj - osvježavajući hladni napitak, pogodan za putovanje, zbog sadržaja nane i đumbira ublaćava mučninu tokom putovanja.

Potrebni sastojci - šolja čaja od nane (najbolje domaće), sok od pola limuna, kašika meda i 1 kafena kašičica rendanog đumbira.

Kada se pomiješaju svi sastojci napitak se ohladi, a mogu i da se nasijeku kriške limuna i ubace listići nane radi jače arome.

3.Napitak za poboljšanje krvne slike - ukoliko imate problema sa anemijom, svakodnevno konzumiranje ovog napitka će Vam pomoći, plus će vas rashladiti i osvježiti.

Potrebni sastojci - čaj od koprive, 1 cijeđena pomorandža i pola limuna, čašica aronije 0,3 dl, kašika meda.

Aronija i kopriva odlično podižu nivo gvožđa u krvi, a vitamin C iz pomorandže i limuna pomaže apsorpciju gvožđa, pritom je napitak vrlo ukusan i lako se priprema.