PREDSTAVLJENE ZBIRKE POEZIJE – Pjesničko veče Draga Vladičića u Trebinju

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 10. 06. 2016. - 23:28h

U Narodnoj biblioteci u Trebinju, večeras je po prvi put gostovao doktor i pjesnik iz Foče Drago Vladičić, gdje su tom prilikom predstavljene njegove dvije zbirke pjesama – „Zelengorom zanesen“ i „Carstvo poezije i uspomena“.

Drago vladicic trebinje

„To kako da se voli ne uči se iz knjiga, ne uči se u školi, to se uči iz sebe kad se otvori srce pa ne boli ili ne boli“, ovim stihovima Mike Antića, Drago Vladičić nam je rekao zašto piše poeziju i uživa u njoj.

Prva zbirka od 40 pjesama govori o Zelengori gdje pronalazi mir, ona mu se nudi kao sklonište i utočište, kao lijek za tijelo i dušu.

„Ja sam Zelengoru zavolio prije polaska u školu i gdje sam boravio u katunima. U mojim godinama uživam u Zelengori, u toj netaknutoj prirodi i vrhovima. Mnogi dijelovi su ostali čedni, prirodni kakvi su bili od iskona“, kaže

Druga zbirka pjesama je izašla nakon šest godina od prve – 2016., čiji je naslov „Carstvo poezije i uspomena“.

O carstvu poezije može se dosta pričati, jer jedini pjesnik uspije na neki način naći riječi i  da se približi tim npristupačnim i neizricivim veličinama. I u tome je snaga poezije, navodi Drago.

USPOMENE

Osjećam  sve manje vremena imam

Da žudim i da nešto poželim

Prelazim u carstvo uspomena

Njima se najviše veselim.

Ukus iskustva me sjeća

Predjeli uspomena su sivi

Ni u njima više nije sreća

Kažu „od uspomena se ne živi“.

Ali ja sam se naživio teškoga života

Još mi samo duša snena

Zbraja ožiljke što ih Golgota ostavi

U carstvu uspomena.

Čovjek nije cjelovit i ostvaren bez poimanja i tumačenja prelomnnih momenata u svojoj istoriji, o čemu piše u drugoj zbirci poezije.

„Vladičić kaže da kosovsko opredjeljenje Srba je istorijska sudbina i potvrda našeg pravosalvnog i hrišćanskog zavjeta i nije nikako poraz. To je pobjeda duha nad tjelesnim, vječnog života nad smrću, pravde nad nepravdom, ljubavi nad silom i mržnjom.  Imajući sve u vidu, Vladičić je progovorio upravo o Kosovskom boju i njegovoj univerzalnoj vrijednosti u sadašnjem trenutku“, rekao je Miroslav Radovanović u svojoj recenziji.

Na promociji zbirki, stihove je kazivala Kristina Aćimović, pjesnikovu biografiju čitao je Velibor Šipovac, a program je vodio Novica Telebak.

Drago vladicic trebinje

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja