U galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba "PDP AllStars", koju čine plakati aktuelnih domaćih dizajnera i ilustratora, štampanih niskobudžetnom štampom na rizografu.

PDP AllStars izlozba trebinje

Ovo je izložba autora po pozivu, kako da sa što manjim resursima i preprekama ostvare svoje ideje, gdje su beogradski i novosadski dizajneri i ilustratori imali zadatak da predstave svoj rad koji će biti štampan sa specifičnom rizo tehnikom, pomoću rizografa.

Ova mašina se u praksi koristi za štampu priznanica, uplatnica, a mi smo pokušali da je uvrstimo u umjetničku praksu. Dizajneri su trebali da se suoče sa rizograf mašinom i tri boje - crvenom, plavom i crnom, a sve to na A3 formatu", kaže Dajana Vujaklija, direktor programa PDP konferencije u okviru koje su nastali večeras predstavljeni radovi.

Ona ističe da je specifičnost kod ove tehnike štampe što se otisci boja ne mogu na najbolji način predvidjeti, pa se može desiti da se neka boja ne odštampa na mjestu za koje je predviđena.

"Na ovaj način postoje velika odstupanja kojih nema u drugim tehnikama štampe", navela je Vujaklija.

Ideja o izložbi plakata nastala je kao odgovor na temu sedme PDP konferencije kreativnih medija – LoFiHi (Lo fidelity, Hi creativity), koncepta koji je posvećen istraživanju izazova i rješenja uslovljenim nekom vrstom ograničenja koje ideje autora stavljaju na test i tjeraju ga na pristup koji će ih prevazići, te pruža mogućnost inovacije kada su uslovi ispod prosječni i naizgled nemogući.

Na izložbi u Trebinju je predstavljeno 18 radova od 17 autora, pri čemu tri rada predstavljaju pobjednike konkursa sa LoFiHi koncepta.

Ova izložba premijeru je doživjela u decembru prošle godine, a Trebinje je drugi grad u kome se nakon Novog Sada predstavlja publici.

Izložba je i nastavak saradnje PDP konferencije sa Akademijom likovnnih umjetnosti u Trebinju i Kulturnim centrom koja je počela prošle godine izložbom Ulične fotografije.

Zainteresovani izložbu mogu da pogledaju do 20. maja.