Pjesniku Gojku Đogu večeras je na centralnom događaju Dučićevih večeri poezije uručena "Dučićeva nagrada" - za njegovo pjesničko stvaralaštvo i za odabranu poeziju, a povodom knjige "Grana od oblaka".

nagrada gojku djoku duciceve veceri poezije

Primajući nagradu, Đogo je kazao da je Dučić bio čovjek koji je bježao od svega što je bilo lokalno i regionalno, proširujući tako svoj zavičaj ne samo na geografskom planu, ističući da se uzbudio, ali osjetio i sjetu kada je saznao da je dobitnik Dučićeve nagrade.

"Dučić se vrlo brzo odvojio od oba uzora - Vojislava Ilića i Jove Jovanovića Zmaja i krenuo svojim putem. Uspio je da otvori novi put u našoj poeziji, koji je prije njegove smrti postao tradicija. Ostao je dosljedan dvanaestercu i jedanaestercu, pa je i iz toga razloga rijetka pojava u polovini minulog vijeka", kazao je Đogo.

On je dodao da je nagradu očekivao i ranije, navodeći da je dobro što čovjek u godinama dobije jedno ovakvo priznanje.

Gradonačelnik Trebinja Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je Đogo, kako je saopštio žiri, postao jedan od najuglednijih imena srpske lirike posljednje trećine dvadesetoga i prvih decenija 21. vijeka.

"A po svom stavu, odnosu prema pjesništvu, po pjesničkom požrtvovanju i pjesničkoj sudbini, po dosljednoj, hrabroj i viteškoj odbrani svoje poezije i poezije uopšte, po odbrani svoje časti i časti pjesnika, on je jedinstvena figura srpske poezije ne smao druge polovine 20. vijeka", pročitao je Vučurević obrazloženje žirija koji je Đogu dodijelio Dučićevu nagradu.

Vučurević je kazao da su Dučićeve večeri poezije ne samo zbog nagrade i programa, već i zbog naučnih skupova, jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu.

Kao i prethodnih godina u Trebinje je došla srpska pjesnička elita, koja se okupila oko lika i djela slavnog Dučića, poručujući da je grad podno Leotara bio i ostao mjesto kulturnog uzdizanja svekolikog srpskog naroda. nagrada gojku djoku duciceve veceri poezije

U programu svečane akademije učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Gojko Baletić, Nebojša Kundačina, Biljana Đurović i Vanja Milačić, glumci trebinjskog Gradskog pozorišta Željko Milošević i Vladan Popović, operski prvaci Jasminka Trumbetaš i Dragoljub Bajić.

Na klaviru su bili Nevena Živković i Bobo Vučur, za frulu je bio zadužen Bora Dugić, a za harmoniku Slobodan Prodanović. Etno pojac je bila Snežana Spasić, a bariton Milisav Sukonjica.

Priređen je i nastup Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Kotora.

Dučićeve večeri poezije završavaju sutra manifestacijom "Na Dučićevom putu", koja počinje u 19:30 sati u Kulturnom centru u Trebinju. Njoj će prethoditi, u jutarnjim časovima, Sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiču u Hercegovačkoj Gračanici, kao i naučni skup "Aleksa Šantić - pjesnik moderne".

nagrada gojku djoku duciceve veceri poezije

nagrada gojku djoku duciceve veceri poezije