U galeriji Udruženja umjetnika i prijatelja umjetnosti "Atanasije Popović" otvorena je izložba Miomira Vemića Miše. On se po prvi put predstavio trebinjskim ljubiteljima umjetnosti sa 27 radova u tehnici ulje na platnu.

izlozba

Jedan od ljubitelja njegovih slika napisao je pjesmu, a njena prva strofa glasi:
"Bukovico neka ti je dika,
što u tebi vrsni slikar živi
imaš jednog pravog umjetnika
kojem mu se svako živ divi".

"Ja nikad nisam razmišljao o pravcima, to me ne zanima, jer posao kritičara je gdje će me svrstati, a moj posao je da slikam kako osjećam. Važna je moja emocija koju trenutno izbacim na platno", počeo je priču za portal TrebinjeLive slikar Vemić.

"Konj je metafora. Ja kroz njega predstavljam sebe, svoju emociju jer nijedno biće nema tu energiju i muskulaturu. Taj svoj vrisak prenosim na platno kroz to biće koje je pratilo čovjeka kroz čitavo vrijeme stvaranja čovječanstva. Konj predstavlja i eros i tanatos, znači on je sublimat smrti i života, reprodukcije, i ja nastojim da preko tog portreta konja iznesem autoportret, svoju emociju", rekao je Vemić.

Za Vemića slika i jeste emocija, jer ako nema emocije i poruke ona je besmislena.

"Slika mora biti intrigantna, angažovana u vremenu, prostoru, da osudi i pohvali vrijeme u kojem nastaje. Slika radi slike ne treba da postoji. Da sam slikao konja u galopu , toga ima dosta na razglednicama, posterima, a mene zanima konj onakav kakav ga fotoaparat ne može uhvatiti, nego samo moja misao o tome", ističe Vemić.

Na kraju našeg razgovora Miomir Vemić zahvalio se svojim prijateljima i rekao da je počastvovan što su njegove slike izložene u galeriji i u gradu podno Leotara.

Ljubitelji slika mogu u narednih mjesec dana da uživaju u slikama ovog slikara koji živi u Nikšiću.

izlozba