„Ćopićevo veče: duhovna riznica Branka Ćopića“ - naziv je književne večeri koja je priređena u Domu kulture u Trebinju, a povodom stogodišnjice od rođenja našeg velikog pisca.

vece posveceno branku copicu trebinje

Večerašnji gosti programa složili su se da Ćopić danas ne uživa onaj status među našim književnim velikanima koji je zaslužio, napominjući da je to veliki propust koji treba što prije ispraviti.

Prema riječima Svetozara Ličina, predsjednika Fondacije „Branko Ćopić“ iz Banjaluke, i danas se smatra da je Ćopić partizanski pisac i komunista, dok je on s druge strane osjetio velike neprijatnosti zbog svojih satiričnih i "jeretičkih" priča.

"Ipak, na našu veliku sreću Branko Ćopić je i dalje dio školske lektire i nastavnih programa", kazao je Ličina, napominjući da je Ćopić svojim literarnim djelima i danas živ među publikom.

Jovanka Stoičinović-Nikolić, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, istakla je da će književnici Srpske, uz podršku Ministartsva prosvjete i kulture RS, povodom velikog jubileja – stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića, prirediti večeri posvećene njegovom djelu u više od 20 gradova Republike Srpske, sa centralnom akademijom u piščevom rodnom Grmeču.

U programu „Ćopićeve večeri“ u Trebinju učestvovali su i književnici Ranko Pavlović i Radoslav Milošević i Gojko Kličković, načelnik piščeve rodne opštine Krupa na Uni.

Program su organizovali Fondacija „Branko Ćopić“ iz Banjaluke, piščeva rodna opština Krupa na Uni i trebinjski Kulturni centar.