U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba slika "Srpska umjetnost u deset slika", iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada.

izlozba srpska umjetnost u deset slika u trebinju

Na osnovu originalnih djela izrađeni su digitalni printovi na platnu sa ukrasnim odgovarajućim ramovima i prateći dvojezični katalog izložbe čiji je autor Snežana Mišić, viši kustos Galerije Matice srpske.

Ovom izložbom, koju čini deset radova, predstavljena je srpska umjetnost nastala u periodu od 18. do 20. vijeka, a odabrana djela govore o razvoju srpske umjetnosti pomenutog perioda, njenom procesu modernizacije i uključivanju u savramene evropske tokove o temama, idejama i umjetnicima.

Trebinjci su imali prliku da uživaju u radovima nekih od najznačajnijih predstavnika srpske umjetnosti novijeg doba - od Hristofora Žefarovića, Dimitrija Bačevića i Stefana Teneckog, preko Katarine Ivanović, Pavla Simića, Paje Jovanovića i Stevana Aleksića do Save Šumanovića i Ivana Tabakovića.

Djelo Hristofora Žefarovića "Sveti Sava sa srpskim svetiteljima doma Nemanjina", predstavlja prvi srpski bakrorez sa potpisom srpskog majstora. "Ikona Svetog Dimitrija", takođe Žefarovićevo djelo, dugo je stajala usamljena bez analogija i sličnih primjera u srpskom slikarstvu prve polovine 18. vijeka.

izlozba srpska umjetnost u deset slika u trebinju

Dimitrije Bačević je predstavljen kroz djelo ikone Blagovesti, koja se svrstava u sam vrh slikarskih ostvarenja ranog baroknog slikarstva, dok je Stefan Tenecki predstavljen kroz djelo "Autoportret", koji je jeda od prvih autoportreta u srpskom slikarstvu novijeg doba.

"Anka Topalović rođena Nenadović", naziv je portreta Katarine Ivanović, koji se izdvaja u srpskom slikarstvu kao najraniji ženski portret koji je naslikala jedna žena.

Pavle Simić je predstavljen kroz djelo "Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine", koja predstavlja vizuelni dokument najznačajnijeg političkog događaja 19. vijeka u životu srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji, što predstavlja trenutak stvaranja Srpske Vojvodine.

"Ranjeni Crnogorac", autora Paje Jovanovića - jednog od najvećih srpskih slikara.

Stevan Aleksić je predstavljen kroz sliku "Autoportret u kafani", koji je među prvima u srpsko slikarstvo uveo ideje simbolizma.

Na izložbi su predstavljeni i radovi Save Šumanovića "Mornar na molu" i Ivana Tabakovića "Genius".

izlozba srpska umjetnost u deset slika u trebinju Veseljka Salatić, Željko Milošević i Snežana Mišić

Izložba je otvorena do 25. oktobra.