U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba radova Ratka Vučinića pod nazivom "Contaminazione", koji se trebinjskoj publici predstavio sa 66 crteža u kombinovanoj tehnici.

izlozba slika ratka vucinica

Prema riječima autora izložbe, umjetnik mora da bude sa nogama na zemlji, a sa glavom u kosmosu, što znači da pretvori ideje nematerijalnog u materijalno i obrnuto.

"Ovi radovi su ono što nosim čitavog života i večeras je izloženo to materijalno, nematerijalno, duhovno, fizičko. To je moja lična karta koja je vezana za skulpturu i arhitekturu kompletnog rada od Akademije do danas", kazao je Vučinić, koji je i profesor na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti.

U svom umjetničkom formiranju oprobao se u više likovnih izraza -  crtežu, kolažu, slici, akvarelu, instalaciji, “javnim radovima”, performansima.

"Pojam 'contaminazione' u našem svijetu je riječ koja predstavlja stvaranje novog alfabeta preko kulture, muzike, jezika, jezičkih formi, citata i ostalih stvari", dodao je Vučinić, kojem je glavna evokacija crtež, jer smatra da je on osnova svega i jer je iz njega sve izvedeno.

Vučinić je do sada imao oko 20 samostalnih izložbi, čiji je kuriozitet da ih nikada nije preseljavao iz grada u grad, jer bi svaka izložba u nekom drugom prostoru bila nešto drugo. "Čitavo vrijeme se bavim pitanjem prostora", rekao je Vučinić, napominjući da su u postavci izložbe učestvovali, pored njega, Željka Momirov, Savo Rupić i Branko Milanović.

Učestvovao je na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, devet likovnih kolonija i dobitnik je više nagrada.

izlozba slika ratka vucinica