U novootvorenoj maloj Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba pod nazivom "Punktum", grupe umjetnika "Rizba" koju sačinjavaju studenti Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Radivoj Milić, Nevena Kosović, Mirjana Kodžo, Milica Lojović i Miloš Vučićević.

izlozba punktum trebinje

Izložba obuhvata produkciju od pet radova (po jedan rad od svakog autora) medijske raznolikosti, izoštravajući prostor sa kulturom, umjetnošću, politikom, socijalnom pripadnošću, arhitekturom, istorijom.

Mirjana Kodžo, student na odsjeku slikarstvu ALU Trebinje, kaže da je ideja nastala kroz zajedničko druženje autora, razgovore o umjetnosti i stvaralačkom radu. To im je, kaže, dalo i ideju da se udruže u Udruženje, sa ciljem da krenu iz Trebinja i obogate likovnu scenu.

"Želja nam je da se spojimo nekim drugim udruženjima i opštinama i da djelujemo na likovnom polju stvaralaštva i obogatimo kulturu na naš način. Imamo zajedničke tačke. Prvo polazište nam je ALU u Trebinju, a Milica, Nevena i ja živimo zajedno i stalno pričamo o umjetnosti - stalno smo u tom umjetničkom svijetu", kaže Mirjana.

On je dodala da je "Rizba" riječ iz staroslovenskog jezika, čija je osnova crtež, što predstavljaju i njihovi radovi, ali sa sopstvenim znakom, dok je izložba "Punktum" nastala kao tačka - pet tačaka koje sačinjavaju grupu tako da svako od njih ima svoju tačku uz svoj rad, koja opisuje suštinu stvaralaštva.

Za Užičanina Miloša Vučićevića, koji je na ALU završio osnovne studije, a sada je student Drugog ciklusa studija takođe na ALU, Trebinje je grad sa velikom kulturnom tradicijom, posebnom klimom, jedinstvenom urbanom sredinom i prostorom koji je povoljan za umjetnike. To su bili i razlozi da fakultet upiše upravo u gradu na Trebišnjici.

izlozba punktum trebinje

"Uvidio sam da studiranje u većim gradovima, kao što su Beograd i Banjaluka, predstavljala studiranje gdje se čovjek i umjetnik izgube, dok u manjem mjestu čovjek uspjeva da pronađe sebe u tome što radi i to zavoli", kazao je Vučićević, dodajući da je njegova fotografija, zapravo, audio instalacija.

On je istakao da je njega pokrenuo snimak iz njegove mladosti sa kojim nije znao šta da uradi, niti šta on znači za njega.

"Pokretanjem određenih pitanja na temu prošlosti, koja se desela prije 22 godine, vidimo redoslijed fotografija, odnosno isječene odlomke i stilove videa i audio snimak dešavanja tog događaja. To je moj prvi rođendan kojeg se ne sjećam, ali upravo to pitanje podstiče druge da pitaju. Moje pitanje za ovaj rad je 'kakvo je to vrijeme i da li se mijenja tokom našeg življenja i kakve će slike iz prošlosti da nas mijenjaju - nekog ljepše, nekog ružnije", kaže Vučićević.