Portal TrebinjeLive, u saradnji sa Javnom ustanovom Gimnazija „Jovan Dučić“, završio je sa objavama tekstova iz trećeg ovogodišnjeg Specijala koji je nosio naziv „Moza(i)k književne radionice Gimnazije „Jovan Dučić. ucenici gimnazije jovan ducic

U proteklih mjesec dana objavljeno je petnaest radova učenika pomenute ustanove, koji su osvojili nagrade na mnogobrojnim literarnim konkursima. Predstavili su vam se Dragana Ambulija, Sara Gudelj, Tamara Tica, Vanja Ateljević, Nikolina Medan, Nikola Duper, Nikolina Govedarica, Vuk Milivojević, Luka Grdinić, Tijana Babić, Lazar Đogović, Anastasija Vlatković, Ana Drašković, Aleksandra Gazivoda i Katarina Milović, a sve pod mentorstvom profesora Olgice Cice i Veselinke Kulaš.

Veselinka Kulaš, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“, povodom kraja Specijala, kaže da već nekoliko godina književne radove trebinjskih gimnazijalaca izdvajaju i nagrađuju žiriji na konkursima u različitim sredinama.

„Ako se u početku i moglo govoriti o slučajnosti ili relativizovati uspjeh, sada je potpuno jasno da su učenici trebinjske Gimnazije svoje nagrade osvojili isključivo kvalitetom“, kazala je Kulaš.

Ona je napomenula da je portal TrebinjeLive od početka pratio rad mladih pisaca i inicirao ideju o objedinjavanju ovogodišnjih nagrađenih i izdvojenih radova.

„Tako je nastao Mozaik književne radionice Gimnazije ’Jovan Dučić’, čiji ’raznobojni kamenčići’ u jednoj lijepoj cjelini zadržavaju svoju posebnost, a voditelji ove radionice ne kriju radost što su riječi koje zaslužuju da budu pročitane i saslušane ’išetale’ iz prilično konvencionalnog rasporeda školskih klupa i dokazale da kreativnost još ne maše bijelim zastavama, niti joj pada na pamet bilo kakva predaja“, dodaje Kulaš, ističući zahvalnost našem portalu na objavljivanju Mozaika, ali i ponos na sve učenike koji prihvataju književne izazove.

Oni su, tragajući za nekim svojim izražajnim sredstvima, ostvarili zavidan estetski nivo. Samo naprijed, mladi pisci!

Olgica Cice, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji, ističe da je u svom višedecenijskom pedagoškom radu uvijek sa radošću pronalazača prepoznavala posebne učenike koji, prilično stidljivo, zazvuče svojom tananom lirskom strunom.

„Rado sam im bila podrška u izgrađivanju jezika, u koji će odjenuti svoj bogati svijet mašte i emocije. Tako su se rađale njihove rime, stihovi i proza. Bila sam samo lahor koji ih je razbudio i pokazao im smjer“, kazala je Cice povodom kraja Specijala.

Ona je naglasila da je znala da se učenici sa svojim radovima moraju oglasiti javno zbog samopouzdanja, bez koga ne možemo postati ništa. Tako su, kaže Cice, njeni mladi talenti, ohrabreni, počeli da objavljuju svoje radove , da učestvuju na literarnim konkursima i, naravno, da osjećaju radost pobjede.

„Stizale su nagrade, koje su ponos mladih literara, naše Gimnazije i moj. Vidim mlade uspješne gospodare riječi“, istakla je Cice.

Ona je zaključila da vjeruje da će predstavljeni učenici postati dobri pisci i da će ih mnogi rado čitati i citirati.

„Ovaj Specijal, sačinjen od petnaest tekstova, imao je preko 31.000 čitanja, a riječi hvale za ovaj uspješan projekat svakodnevo se čuju, što nam je dalo dodatni motiv da i ubuduće podržavamo mlade uspješne ljude. Tako će i biti. Mladi, uspješni Trebinjci, dobiće svoj kutak na portalu“, kažu u TrebinjeLive.

Prema njihovim riječima, različitost od drugih portala osnovna je misao, a brzina i tačnost informacija su nešto u čemu je naš portal već dokazan u svome četvorogodišnjem postojanju i radu.

„Ovaj Specijal ostaće upamćen kao projekat koji je imao samo riječi hvale od čitalaca, a profesorima i učenicima eminentne ustanove – Gimnazije ’Jovan Dučić’ zahvaljujemo se na saradnji, uz nadu da će, kao i do sada, biti na najvišem nivou“, dodaju u portalu, napominjući da čitaoci uskoro mogu da očekuju nove specijale.