U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba slika Tatjane Topalović i Jelene Glogovac Savić pod nazivom "Snovi i stvaranja".

izlozba tatjane topalovic i jelene glovovac savic Ovo je njihova prva zajednička izložba, na kojoj je predstavljeno više od trideset radova.

Tatjana Topalović u razgovoru za TrebinjeLive.info kaže da se sa Jelenom upoznala na Likovnoj koloniji "Gacko - Klinje", od kada se i druže i izlažu na okupljanju Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović".

"Motivi na ovoj izložbi su nar - šipci, tvrđave, ruševine, i to sve u prenesenom - simboličnom značenju. Ne nar kao nar, nego kao simbol plodnosti, radosti i sve slike imaju jednu pozitivnu simboliku. Ima i portreta koji oslikavaju moje emocije, a svaka slika za sebe jedna posebna priča, a sve zajedno čine jednu cjelinu i čovjeka vraćaju bitnim stvarima u životu, to jest djetinjstvu, porijeklu, Hercegovine", istakla je Topalović, dodajući da njenje slike predstavljaju i unutrašnji mir, jer su danas svi ljudi preopterećeni brzinom života i materijalnim stvarima, a na slici, fotografiji ili uživo kada vidimo dunju - bude se emocije iz djetinjstva, pozitivne emocije i osjećaj dobrog.

Ona kaže da je u suštini život kratak da bismo ga trošili na nebitne stvari u odnosu na porodicu, gdje čovjek nalazi mir i zadovoljstvo.

"Hercegovina me inspiriše jer sam rođena ovdje, i nekako nam je to dato po rođenju, i ta plava boja neba, kamen, mentalitet, stameni kamen, kao i što je i kamen koji nas okružuje. Dosta korisim plavu boju, koja je simbol mira, spokoja i donosi lijepu hercegovačku svjetlost duhovnosti", dodala je Topalović.

izlozba tatjane topalovic i jelene glovovac savic

Ne treba tumačiti posjetiocu šta je na slici, već treba, kada stane ispred slike, da pronađe emociju, u njoj da nešto pročita i da je prenese, jer slika, ako se prođe pokraj nje, ako se ne doživi i ne zapamti na bilo koji način, pozitivan ili negativan, kao muzika ili knjiga kada se pročita, mora ostaviti utisak, kaže Topalović.

"U umjetnost ne treba da se razumijete, već treba da to doživite. Ja prenosim svoju emociju, pričam svoje priče, svoja zapažanja", napominje Topalović, dodajući da su ona i Jelena kontrast, ali se na kraju susreću i donose isti zaključak - da se čovjek treba vratiti sebi, da prihvati sebe, da može da krene dalje i da prihvati sve ono što se nalazi oko njega.

Jelena Glogovac Savić, kojoj je ovo druga samostalna izložba, isključivo radi ulje na platnu, čija je umjetnost više figuralna.

"Bavim se emocijom i pozicijom žene trenutno u ovom ciklusu. Ne neophodno, kao konkretan i stalan poziv, da će sada biti figuralnosti, da će biti žena. Jednostavno, to sam u ovom ciklusu obradila. Sebi dugujem što se bavim slikarstvom i svi umjetnici su u nekom slučaju egoisti, neki priznaju, a neki ne. Egoizam je potreba da na svoj način kažeš ono što misliš, i to jako upečatljivo", kazala je Glogovac Savić.

Tatjana i Jelena se sastaju u želji za iskrenošču, boji i u čistoći poruke - da je sve jasno kad sve gledaš kako treba.

Mladi slikari ne trebaju da se plaše, već trebaju da budu svoji, jer ako se budu plašili i slušali druge nikada ništa neće naslikati, i zato neka budu svoji i trude se da se dopadnu sebi, a ne drugima, jer je to istina i iskrenost, kaže Glogovac Savić.

izlozba tatjane topalovic i jelene glovovac savic

"Biti iskren prema sebi je rezultat toga da budeš iskren prema drugima", napomenula je Glogovac Savić.

Izložbu je otvorila Nina Lojović Milinić, dok su u muzičkom dijelu programa učestvovali Nikola Jovanović na gitari i Bojan Skopljak na harmonici, inače učenici Muzičke škole.

Tatjana i Jelena zajedno rade i u "Kembridžu".

Izložba je otvorena do 12. maja.