"To se ponavlja godinama, 57 godina. Počelo je sa drugarice i drugovi, narodi i narodnosti, a evo sada smo stigli do dame i gospodo. Nema više drugarica i drugova, malo smo se distancirali sa te strane, ali što se tiče umetnosti ostali smo isti, i vi koji ste ovde i mi koji smo sa strane", rekao je svečano otvarajući 57. Festival festivala glumac Slobodan Ćustić.

slobodan custic otvara 57 festival festivala trebinje 2014

On je, burno pozdravljen od prisutnih, istakao da duhovnost jednog naroda potiče iz umjetnosti, kulture, pismenosti, jezika, te da to određuje i njegovu putanju i opstanak.

"Ono što je Sterija za Beograd to je Trebinje za Balkan. Trebinje vodi računa o duhovnosti, pismenosti, svih naroda i narodnosti jednog naroda, a taj narod su umetnici", kazao je Ćustić, dodajući da je Festival festivala prosvetiteljski festival, te da su ključnu riječ u njegovom postojanju dali gradski oci, ali pošto njih biraju građani Trebinja, odnosno publika, samim tim festival je i ustanovila publika.

Pozdravljajući sve zaljubljenike pozorišta, zamjenik gradonačelnika grada Trebinja, Neđo Ćebedžija, je istakao da posebno raduje vijest da su se makedonski pozorišni amateri, nakon duže pauze, vratili trebinjskim daskama.

nedjo cebedzija

Takmičarski dio festivala večeras je otvorila predstava "Praznina", rađena po tekstu Slobodana Tomovića koji je ovaj komad napisao inspirisan Kamijevim "Strancem", u režiji Slobodana Marunovića, a u izvođenju glumaca Bjelopoljskog pšozorišta.

predstava praznina bjelopoljsko pozoriste festioval festivala trebinje 2014

Predstava je na 44. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je početkom juna održan u Bijelom Polju, osvojila prvo mjesto i izazvala veliko interesovanje publike i pridobila veoma pozitivne kritike pozorišnih kritičara.

Plejada mladih glumaca sa provjerenom glumačkom ekipom priredila je odličnu predstavu za sve prisutne u pozorišnoj sali trebinjskog Doma kulture, složili su se na kraju prisutni.

Za protagonistu večeri proglašena je Sara Božović, koja je u predstavi tumačila lik  advokata.

predstava praznina bjelopoljsko pozoriste

U okviru pratećeg programa priređena je izložba fotografija "Edinburški festival" autora Linde Grejem.

Sutra, drugog takmičarskog dana, na daskama koje život znače Trebinju, nastupiće članovi Pozorišta "Stevan Sremac" iz Crvenke, sa predstavom "Pokondirena tikva" Jovana Sterije Popovića, a u režiji Radoja Čupića.

Početak je u 20.30 časova.