Trebinjsko kulturno ljeto i nova turistička sezona i ove godine vraćaju život najjužnijem gradu Srpske koji gotovo u doslovnom smislu riječi postaje pčelinjak, u kome na sve strane zuji život.

snimanje filma emira kusturice u Trebinju (22)

Turistima sa svih strana svijeta, koji su prethodnih godina davali gradu posebnu notu krećući se u talasima od jedne do druge gradske znamenitosti, donoseći i neobične zvuke svojih nerazumljivih jezika, sve više se pridružuju glumci i filmski radnici koji gradu na Trebišnjici udahnjuju nove čari.

Nakon Zdravka Šotre i njegovog "Ranjenog orla", koji i nakon šest godina emitovanja ima rekordnu gledanost, a koji je doprinio da u Trebinje dođu brojni srbijanski turisti privučeni ljepotama grada sa malih ekrana, u grad je stigao i Emir Kusturica, najzvučnije ime u svijetu filma, dovodeći svjetsku filmsku divu Moniku Beluči, a za njima stižu i brojni novinari, snimatelji, ali i znatiželjni turisti koji bi voljeli da se njihov boravak u hotelu "Platani" podudari sa boravkom Belučijeve.

Ovome u prilog ide i priča jednog trebinjskog vinara koga su ruski turisti pitali da li je u Trebinju Monika Beluči, jer bi je, dok su tu, voljeli vidjeti.

Kusturica je, svakako, udahnuo Trebinju jedan novi život, jer se, pored Belučijeve, u gradu očekuje dolazak i Mikija Manojlovića i Slobode Mićalović, fanovi već opsjedaju makedonske glumce Ratku Radmanović i Pepija Mirčevskog, djeca se slikaju sa Matkom (Bajram Severdžan) iz Kustinog "Mačora", mladići uzdišu za voditeljkom Marijom Kilibardom, koja se prvi put pojavljuje na filmu.

Jednom riječju, kud god da se glumci kreću, oko njih je sve puno, bašte hotela i kafana su pune, pa je i maleno Ljubinje oživjelo u vrijeme kada su se tamo snimale neke scene "Mliječnog puta".

U svemu ovome zadovoljno trljaju ruke i turistički radnici i ugostitelji, od kojih jedan na pijaci nedavno reče: "Emire, Bog te živio, dovedi nam još glumaca da nam krene posao..."