Izborna kampanja pred oktobarske lokalne izbore počinje 2. septembra, ali se zato već uveliko vodi "mini rat" komentarima na fejsbuku. Skoro sve veće političke partije iz Trebinja prisutne su na ovoj društvenoj mreži, a armija stranačkih botova ne gubi vrijeme, pa lažnih profila ima na pretek.

luka slavko internet kampanja-min

Iako su tradicionalni zapadni modeli "od vrata do vrata" i "terenci" i dalje broj jedan, ovogodišnji uvod u izbornu kampanju ostaće upamćen po prepucavanjima komentarima na fejsbuku, ali i na pojedinim portalima.

Koliko su kandidati političkih partija sve uvjereniji u značaj društvenih mreža i onlajn medija, možda najbolje govori podatak da skoro nema stranke a da ne ulaže u takozvano "sponzorisanje objava".

U političkom marketingu na društvenim mrežama sada više nije bitno samo biti prisutan. Mnogo je važnije, kako je jednom napisao Istok Pavlović - ekspert za društvene mreže i onlajn medije, kakva se poruka šalje i na koji način.

Što se tiče Trebinja, najprisutnije su fejsbuk stranice, na kojima kandidati za odbornike i gradonačelnika objavljuju dnevne aktivnosti, svoje ideje, prijedloge, zamjerke protivnicima... Upravo putem njih, osnovni zadatak je doći do mladih ljudi, koji, u većini slučajeva, ne prate televizijske i radio dnevnike, ne čitaju štampane medije, ne posjećuju političke tribine.

Zapravo, cilj je privući neopredjeljene glasače, koji bi, u većini slučajeva, mogli da imaju značajan uticaj na rezultate predstojećih lokalnih izbora.

Budžeti kandidata za onlajn marketing svakodnevno rastu, pa se izdvajaju pozamašne sume novca kako bi ih vidjelo što više korisnika, odnosno, kako bi se pojavili na "zidu" što većeg broja potencijalnih glasača. U tim slučajevima veoma je bitan sadržaj, koji mora da bude originalan.

Upravo ta originalnost je ono što kandidati, posebno za odbornike, teško osmišljavaju. Ali, oni koji to, ipak, čine, i te kako im se primjeti na njihovim stranicama koje imaju po nekoliko stotina, pa čak i nekoliko hiljada pratilaca.

Međutim, nakon što vijest sa određenog događaja ugleda svjetlost dana na fejsbuk stranicama onlajn medija-portala, nastupaju botovi sa lažnih fejsbuk profila. Pokušavaju da manipulišu tok onlajn-debate, ali "pravi" korisnici ih lako prepoznaju, dok ih političari koriste kako bi putem njihovih komentara uticali na javno mnjenje oko spornih pitanja.

Kako prepoznati bota? Vrlo lako! Profil je napravljen prije nekoliko dana, eventualno jedan mjesec. Nema objava. Imaju po nekoliko desetina prijatelja, najčešće kolega botova. Profilna fotografija je, reklo bi se na prvi pogled, prava i predstavlja tog korisnika. Ali, ako se malo bolje zagledate, njihove slike su uglavnom male rezolucije, pomalo mutne, a osobe na fotografiji su fotografisane iz daljine. Oni manje edukovani, stavljaju fotografije prirode, životinja, grada ili nečeg sličnog.

Najbolji su u širenju dezinformacija ili zamagljivanja nekih tema.

LUKA I SLAVKO NA FEJSBUKU

Što se tiče kandidata za gradonačelnika - Luke Petrovića i Slavka Vučurevića, obojica imaju fejsbuk stranice. Sadržaj redovno postavljaju, a objave sponzorišu. Još jedna bitna sličnost im je - obojica vode terensku kampanju. Skoro da nema dana da ne obiđu po jedno naselje i njegove stanovnike, pa zatim o tome redovno obavijeste svoje pratioce.

I upravo kod pratilaca nalazi se suštinska razlika između Petrovića i Vučurevića.

Vučurević ima oko 1.300 sviđanja, dok Petrović ima oko 3.000 pratilaca.

Ipak, broj pratilaca sam po sebi ne govori da je riječ o sigurnim glasačima. Ko će na kraju biti pobjednik, a ko gubitnik, odlučiće, ipak, svi građani. I oni sa ulice, i oni iz kancelarije, ali i oni čiji jedan dan najčešće protekne uz fejsbučenje.