Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić otvorio je večeras u Narodnom muzeju u Beogradu izložbu umjetničkih radova nastavnika i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

izlozba radova narodni muzej beograd alu trebinje

Škrbić je rekao da je ova izložba prilika da stanovnici Beograda na jednom mjestu pogledaju ostvarenja savremenih umjetnika ne samo iz Republike Srpske, BiH i Srbije, već i iz jugoistočne Evrope.

Ambasador BiH naveo je da je izložba nastala kao rezultat saradnje Akademije likovnih umjetnosti i Narodnog muzeja, u skladu sa nedavno potpisanim Memorandum o saradnji ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Dejan Ristić podsjetio je da je jedna od tradicija Narodnog muzeja, kao najstarije muzejske ustanove u Srbiji, bila spajanje svih naroda "u duhovno kolo".

"Izložba je prilika da kroz raznorodne tehnike 26 uglednih stvaralaca, dobitnika prestižnih nagrada i priznanja, sagledamo domete umetnika iz BiH i Republike Srpske, koji ujedno obrazuju nove generacije mladih u gradu na Trebišnjici", rekao je Ristić.

On je ocijenio da je izložba samo jedan u nizu projekata koji će svjedočiti o živoj regionalnoj saradnji, povezanosti naroda i institucija kulture.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i direktor Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković, prorektor Stevan Trbojević i dekan Akademije likovnih umjetnosti Trebinje Marko Musović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

izlozba radova narodni muzej beograd alu trebinje

Uoči izložbe, predstavnici Narodnog muzeja u Beogradu potpisali su sporazum o saradnji sa predstavnicima Univerziteta Istočno Sarajevo i protokol o saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti Trebinje.

Izložba u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, koja sadrži klasične slike, skulpture, crteže, kolaže, objekte, instalacije, video–radove i radove iz oblasti dizajna, biće otvorena u narednih 15 dana.