Makedonski glumci Ratka Radmanović, Pepi Mirčevski i glumac naturščik Bajram Kolja Severdžan stigli su u Trebinje na snimanje filma "Na Mliječnom putu" proslavljenog reditelja Emira Kusturice.

nastavak filma emira kusturice

Očekuje ih snimanje scena sa poznatom italijanskom filmskom divom Monikom Beluči i srpskim glumcima Slobodom Mićalović i Mikijem Manojlovićem.

Mirčevski je odmah angažovan, dok Radmanovićeva i Severdžan čekaju dolazak Mićalovićeve, najavljen za nedjelju ili početak iduće sedmice.

Iskusnoj makedonskoj glumici ovo će biti prva saradnja sa Kusturicom, a Severdžanu jedno iskustvo više nakon filma "Crna mačka, beli mačor".

"Iako sam penzionisana kao glumica Bitoljskog pozorišta, moram da priznam da imam pomalo tremu kad znam o kakvom se režiseru radi, iako sam i ranije sarađivala sa Blaževskim, Milčom Mančevskim, sa kojim sam bila i na Berlinskom festivalu i drugima", priznaje Radmanovićeva.

Kaže da od ovog filma očekuje veliki uspjeh, i Kusturičin, ali i svoj, tim prije što je i njena uloga babe mljekarice vrlo zahtjevna s obzirom na to da glumi majku legionara Mikija Manojlovića i Slobode Mićalović, odnosno nesuđenu svekrvu Monike Beluči.

"To je jedna jaka žena koja sve konce drži u svojim rukama, glavna mljekarica kod koje se sve vojske snabdijevaju mlijekom i ona uspijeva balansirati između svih koji je jako poštuju i znaju da s njom nema šale", objašnjava Radmanovićeva.

Snimaće, kaže, tri do četiri scene sa Monikom i Bobom Mićalović, koliko snima i Severdžan koji će tumačiti lik provodadžije.

Iako je karijeru glumca naturščika započeo sa Stoletom Popovim u njegovom filmu "Gipsy Magic", za samo nekoliko mjeseci dobija ulogu u Kusturičinom ostvarenju "Crna mačka, beli mačor", a onda nastavlja snimati u još nekoliko filmova, tako da mu ni rad s Kustom, ni gluma nisu nepoznati.

"Emir je sjajan reditelj jer, po meni, on zna izvući maksimum iz glumca, radeći uz mnogo pažnje i strpljenja. To očekuje i od glumaca. Vrlo je zahtjevan, ali i, istovremeno, zna da motiviše glumca", priča Severdžan.

Prije dolaska u Trebinje je, kaže, znao sve svoje zadatke, da nauči da vozi motor, da stavi zlatne zube, da nauči tekst, zatim kostim i šminka, te, što je najbitnije, da uđe u lik provodadžije koji za mljekaričinog sina (Mikija Manojlovića) traži ženu i nalazi je u jednom izbjegličkom centru (Monika Beluči).

Svaki lik je, kažu Radmanovićeva i Severdžan, priča za sebe, čega su u svakom trenutku svjesni, kao što su svjesni da je rad s Kusturicom i gluma sa Monikom Beluči velika stvar.