Srbiju, Republiku Srpsku i dio Federacije BiH pogodile su katastrofalne i nezapamćene poplave, koje su odnijele na desetine ljudskih života i pričinile ogromnu materijalnu štetu koja će se mjeriti milijardama maraka.

poplave bih

I dok se narod, spacioci, policija i vojska danima do krajnjih granica bore da spase stanovništvo u ugroženom području, naši evropski prijatelji i saveznici nijemo posmatraju kako se davimo, i za čudo ne istežu nam uši i ne dijele lekcije o greškama na evropskom putu i sjajnoj evropskoj perspektivi koja bi vjerovatno zajedničkim upravljanjem vodama riješila sve probleme. Vojnici NATO-a opremljeni helikopterima, kamionima, džipovima i drugom opremom našu apokalipsu nijemo posmatraju iz udobnih i toplih soba i ni prstom nisu makli da pomognu svoje saveznike i prijatelje. Izrazito osjetljivi na ljudske patnje i kršenje ljudskih prava oni su trenutno mnogo više zabrinuti za dešavanja i sukobe u Ukrajini, i tamo se žrtvuju i nesebično dijele pomoć tamošnjim prijateljima na putu u obećanu zemlju Evropsku Uniju.

Neki od stranih diplomata čak su u ovoj kataklizmičkoj situaciji dali sebi za pravo da nam drže lekcije o homofobiji, LGBT populaciji i potrebi organizovanja gej-parade u srpkoj prijestonici poslije koje bi valjda svi naši problemi bili riješeni.

Evro-unijati, lobisti i plaćenici su se ućutali, a pomoć Srbima stiže od najbližih komšija, i iz bratske Rusije koja je u Srbiju šalje avione i obučene spasioce. Ne treba sumnjati da će ruski predsjednik Putin imati razumijevanja za našu novonastalu tešku situaciju i veliku nesreću koja nas je zadesila, i da će nam iz najveće zemlje svijeta sa suncem u nevolji ponovo stići značajna pomoć i podrška. Možda će Njemačka, kao najjača i najbogatija evropska država, imati razumijevanja i značajnijom pomoći pokazati svoju lidersku ulogu na ovom području, ali ne treba puno poznavati istoriju i shvatiti da će iz Londona i Brisela stići samo tužna lica, izrazi žaljenja i patetična podrška od koje nećemo imati puno koristi. Englezi još nisu od naše Vlade kupili onih 60 ćurki koje su kao pomoć našoj privredi obećali 1941. godine, kada su nas bratski i saveznički gurnuli u rat sa Nijemcima, pa je bilo teško i sada očekivati da će osim u kupovinu političara i sada nešto više investirati u ovo područje.

Ne treba biti veliki rusofil i očekivati da će Rusi zbog nas žrtvovati svoje interese i prema nama pokazivati prevelike emocije, ali ni 1914., 1944. i 1999. godine, kao i nikada kroz istoriju, oni nas nisu milosrdno bombardovali, mada nam u više navrata nisu pritekli u pomoć kada nam je bilo najteže.

Lijepo je čuti da su se Makedonci, Crnogorci, Slovenci i Hrvati odazvali i poslali određenu pomoć i podršku, a Balkan bi bio najsrećnije mjesto na svijetu kada bi sve države i lideri regiona prestali da slušaju strane tutore, bespotrebno se sukobljavaju i svađaju zarad tuđih interesa. Dovoljno je pogledati Kašmir, Indiju i Pakistan, i shvatiti ko ima najviše štete, a ko koristi kada se vođeni tuđom rukom narodi kao marionete nepotrebno sukobljavaju i tuku.

Ponašanje većine evro-atlanskih država i članica Evropske unije, tokom ovih nekoliko kriznih dana, jasno je pokazalo pravo lice i kakav je njihov odnos prema građanima i ovom području. Godina puzanja, poniženja i ispunjavanja suicidnih uslova kojima smo uništili našu privredu nisu bile dovoljne da nam evropski prijatelji i saveznici priteknu u pomoć na pravi način, pa je vrijeme da se okrene list i zauzme jasan stav.

Nama nisu potrebni besmisleni projekti i IPA sredstva za kupovinu radara, semafora i ostalih gluposti namijenjenih podobnim NVO organizacijama, već iskren odnos i ozbiljna partnerska saradnja.

Proces evropskih integracija možemo nastaviti jedino pod uslovom da nas stara braća i saveznici poštuju i uvažavaju, da nam se odrede jasni rokovi i uslovi, i da se od nas ne traži da okrećemo leđa jedinom iskrenom savezniku. Putin je u prethodnom periodu pokazao snagu, karakter i odlučnost, a bilo bi suludo i suicidno ako mu Srbi na bilo koji način okrenu leđa. On je rijetka istorijska pojava i ako sada ne iskoristimo priliku i napravimo kardinalnu grešku posljedice bi mogle biti gore od poplava koje su nas zadesile.