NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije poručio je da je Gavrilo Princip okupio najhrabrije i najdosljednije oko ideje slobode i da je zastupao trajanje i postojanje srpskog naroda na pravi način.

pomen gavrilu principu

Vladika Atanasije je nakon parastosa Principu, njegovoj porodici i Srbima poginulim u Prvom svjetskom ratu u Bosanskom Grahovu rekao da je ova eprahija počastvovana time što je mogla da počne molitveno sjećanje na Principa, njegovu porodicu i duhovne oce.

On je dodao da Principa opisuju riječi kneza Lazara da se "ne opredjeljuje prema snazi prijetnje kojoj se suprotstavlja, nego prema vrijednosti stvari koja se brani", a to je ne samo sloboda, nego postojanje u slobodi ili autentično postojanje.

Episkop Atanasije istakao je da na prostoru Eparhije bihaćko-petrovačke danas živi jako malo Srba. "Ništa ne boli kao pustoš, prije svega vlastite duše, ali i pustoš prostora", rekao je vladika Atanasije.

On je dodao da srpskom narodu nema opstanka bez podvižničkog čina stvaranja, kako duhovnog, tako i biološkog.

Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije rekao je da je Princip i žrtva i junak koji je zaustavio jednog tiranina. "Srpski narod je narod nebo-zemlje, jer bez nebeske nema ni zemaljske Srbije. Mi smo narod širokog srca, i nije da nemamo mane, ali nismo zlopamtivi", rekao je umirovljeni vladika Atanasije.

On je pozvao srpski narod da bude hrabar i dostojanstven, ali i smiren, jer je u smirenju spas.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Ćetković prenio je čestitke predsjednika Milorada Dodika narodu grahovskog kraja, istakavši da je srpski narod kroz opredjeljenje i akciju Gavrila Principa odlučno krenuo u borbu za svoju slobodu i zbog toga narod grahovskog kraja, ali i srpski narod u cjelini, treba da nastave njegovati sjećanje na njega.

Ćetković je rekao da liturgijom i parastosom u Bosanskom Grahovu počinje obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i borbe srpskog naroda za slobodu, istinu i pravdu.

Savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica rekao je da Veliki rat predstavlja početak oslobađanja srpskog naroda i da su Principov pucanj i slobodarska želja "Mlade Bosne" osujetili plan Austro-Ugarske da se srpski narod pokori.

On je najavio da će centralna manifestacija obilježavanja 100 godina od početka rata biti održana 28. juna u Višegradu, kojioj će prethoditi naučni skupovi i akademije u Beogradu, Banjaluci i Višegradu, kao i obnavljanje rodne kuće i spomenika Gavrilu Principu u Bosanskom Grahovu.

Nakon parastosa na groblju Mramorje u Bosanskom Grahovu položeni su vijenci na grobove članova porodice Gavrila Principa.