maslesa.JPG

Na spomen-obilježju najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade i pripadniku čuvene Bobanske čete Aleksandru Masleši danas je služen pomen, a porodica i brojne delegacije su položile cvijeće i evocirale uspomene.

Masleša je preminuo na današnji dan 1995. godine na na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu od posljedica ranjavanja koje je zaddobio na Krstovdan 1994. godine.

Njegov saborac iz Bobanske čete Dragan Ristić Beli rekao je da je Aleksandar školsku klupu i olovku zamijenio krvavim rovovima i puškom.

„Bio je najmlađi borac i poginuo je braneći otadžbinu. Bobanska četa imala je veoma teške ratne borbe, posebno na području Bobana gdje je bila linija razgraničenja dvije vojske“, naveo je Ristić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da je Aleksandar položio život za Republiku Srpsku i da zbog njega i svih drugih junaka moramo da budemo svjesni da je Republika Srpska naša svetinja i da je moramo čuvati i sačuvati.

dokumentarni film maslesa.jpg

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Petar Vuković je istakao da su se Trebinjci još jednom sa ponosom okupili i prisjetili mladog Aleksandra Masleše.

„Prisjetili smo se velikog i junačkog djela našeg Aleksandra. On je sa 17 godina položio svoj život za Republiku Srpsku i obilježavaćemo ovaj dan sve dok smo živi i dok postoji naša Republika Srpska“, rekao je Vuković.

Na Maslešin spomenik cvijeće su položili članovi njegove porodice, predstavnici Grada, Gradske boračke organizacije, Socijalističke partije te drugi pojedinci.

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine. Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević.