Dan boraca vrs.jpg

Služenjem pomena u crkvi Svetog kneza Lazara i polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja od 1991. do 1996. godine, obilježen je 14. februar, Dan boraca Republike Srpske.

Cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije, Grada Trebinja i Socijalističke partije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da treba da se sjećamo onih koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku.

„Nova, ove godine izabrana, Boračka organizacija je prema Gradskoj upravi poslala zahtjeve sa listom prioriteta kod zapošljavanja najugroženijih boračkih kategorija. Mi smo već krenuli u realizaciju tog posla. Postoji mogućnost da to završimo kroz programe samozapošljavanja ili zapošljavanja u javnom i privatnom sektoru i nama je interes da se djeca poginuglih boraca najprioritetnije zaposle. Hvala svima koji su dali život, ali hvala i svim borcima Trebinjske brigade i Hercegovačkog korpusa  koji su nam omogućili da danas radimo u slobodi“, rekao je Ćurić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje Vlado Berak je kazao da je za njih Dan boraca jedan od najznačajnijih datuma, te da je neophodno čuvati sjećanje na one koji su stvorili Republiku Srpsku.

U prostorijama Boračke organizacije priređen je prigodan koktel za članove porodica poginulih boraca i demobilisane borce.

Vojska Republike Srpske je formirana 12. maja 1992. godine, a prema podacima tadašnjeg Generalštaba na samom kraju rata brojala je 210.000 mobilisanih boraca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula su 23.752 borca.