Specijalna policija2.jpg

Udruženje veterana Trećeg odreda Specijalne brigade Policije MUP-a Republike Srpske obilježilo je 31. godinu od osnivanja služenjem pomena poginulim borcima 3. Odreda u crkvi Svetog velikomučenika Lazara i polaganju cvijeća na spomeniku poginulim policajcima ispred Policijske uprave Republike Srpske.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu bili su poznati kao hercegovački specijalci, a jedinica je brojala oko stotinu članova, od kojih je njih 12 dalo život za otadžbineu, dok ih je desetak umrlo u poratnom vremenu.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga je naglasio da svi oni koji su učestvovali u ratu i znaju šta je to da je poruka sa ovakvih skupova mir u svijetu.

"Svi se sjećamo trenutaka iz tog vremena, a posebno onih koji su bili teški, a svi znamo da su to bili trenuci kada bi ostali bez nekog našeg saborca koji je dao život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Bodiroga.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić je rekao da je pri svakom obilježavanju najvažnije okupljanje ispred spomenika i spomen-obilježja podignutih u slavu i čast poginulim junacima, odavanje počasti, paljenje svijeća.

"To je poruka da ljudi koji su dali ono najviše za Republiku Srpsku, a to je život, ne smiju nikada biti zaboravljeni. Naš zadatak i obaveza je da se okupljamo svake godine, da ih se sjećamo, da evociramo uspomene na njih i da kulturu sjećanja prenosimo na mlađe generacije. Treći odred Specijalne brigade Policije MUP-a Republike Srpske je dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. O tome najviše govore ratišta na kome su izvodili borbena dejstva i uspjesi koje su postizali. Obaveza i zadatak svih nas je da sačuvamo Republiku Srpsku, a to možemo učiniti sllogom i jedinstvom, a do sloge i jedinstva možemo doći velikim stepenom tolerancije, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem", poručio je Ostojić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan je istakao da je Republika Srpska od svog stvaranja do danas imala tri faze, a to su samo stvaranja, odbrana Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i njena egzistencija poslije rata.

"Upravo sa tog aspekta ja gledam mjesto, ulogu i snagu Ministarstva unutrašnjih poslova i vezujem ga direktno za Republiku Srpsku, a pogotovo u prvom periodu kada se ona stvarala.Tada je MUP bilo jedno od prvih i najsnažnijih institucija Republike Srpske i najbolje je oslikavala i oblikovala stvaranje njene državnosti. Profesionalizam i organizovanost MUP najvažnija je uloga u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a kasnije i Vojske Republike Srpske i visoki patriotizam svih njenih pripadnika jer stali su na branik Republike Srpske. U to vrijeme i mimo linija fronta velika je bila uloga MUP, jer nije bilo lako održati javni red i mir, te sačuvati imovinu naših građana. Svoj život su dala 782 pripadnika MUP-a , a danas smo tim povodom dali vječnu zahvalnost svima koji su ugradili svoje živote u temelje Srpske", naveo je Karan.

Specijalna policija1.jpg

Cvijeće na spomenik poginulim pripadnicima policije položili su, između ostalih, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, pripadnici svih odreda Specijalne brigade policije, Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i boračkih organizacija istočne Hercegovine.

Prethodno je njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je u Crkvi Svetog velikomučenika Lazara pomen poginulim pripadnicima Odreda