Na trebinjskoj političkoj sceni ništa novo. Pretnje, optužbe, uvrede i neartikulisani krici postali su jedino oružje neistomišljenika, a čini se, u nedostatku konkretnih rešenja, i jedini način za dobijanje političkih poena.

trebinje

I dok su stvarni problemi građana odavno pod tepihom, pokriveni debelim slojem prašine, gradski odbornici uveseljavaju narodne mase vođenjem visoke politike i bavljenjem rekla-kazala stvarima za kakve nema mesta ni u kafanama, a kamoli u gradskoj skupštini, koja je odavno prerasla u cirkus.

Čast izuzecima, ali očigledno je da je većina narodnih odbornika zaboravila zbog čega su dobili poverenje svojih građana. Malo ko od njih shvata da bi ono čime se bave trebalo da bude veoma ozbiljan posao. U stvari, mnogi su pokazali da nisu dorasli jednom takvom zadatku koji nije samo podizanje ruke ni mlaćenje prazne slame, već jedna veoma odgovorna profesija, od koje bi budućnost trebalo da nam bude bolja.

Žalosno je da se skupštinska govornica najčešće koristi za obračune, ispaljivanje otrovnih strela i primitivizam, ali i da je tema najžešćih rasprava - prošlost koja se više ne može vratiti. Svima je jasno da je grad na Trebišnjici, poput svih ostalih u ovoj zemlji, platio danak zbog loše privatizacije i katastrofalnih poslovnih poteza. Ali, isto tako, jasno je da stalna prebacivanja odgovornosti za takav privredni ambijent neće smanjiti broj nezaposlenih, niti utešiti hiljade onih koji se nalaze na birou. Gospoda koja sedi u odborničkim klupama nije svesna da im politički rejting raste prema pozitivnim rezultatima koje ostave iza sebe, a ne zbog takmičenja u vulgarnoj retorici koja nije svojstvena hercegovačkom karakteru. Ali, moramo isto tako da budemo svesni da smo sami krerali političku scenu i da i građani imaju odgovornost za lošu sliku koja ide iz Trebinja.

Da se razumemo, nije ovde reč o poziciji ili opoziciji, o tome ko je u pravu, a ko ne. I jedni i drugi imaju svoje argumente i različita mišljenja, ali to im ne daje za pravo da se prihvate odgovornosti, a da se ponašaju kao primitivci. Jer, kako je počelo, do oktobra nas očekuje još žešća i prljavija kampanja, a prostakluk i uvrede se, nažalost, neće obiti političarima o glavu, već ojađenim i do krajnjih granica poniženim stanovnicima cele ove zemlje.

U narednih nekoliko meseci ne treba očekivati bilo kakve promene, a u skupštinskim salama nastaviće da se dele lekcije i da se na isti način vodi borba za svaki glas. Međutim, za utehu ostaje činjenica da će i to sve proći i da će Trebinje ipak ostati poznato po svojoj lepoti i dobrim ljudima koji u njemu žive.