Dobar glas daleko se čuje, a uvrede, kletve i psovke sa Balkana odjeknu čak i u dalekom Oksfordu.

trebinje grad

Neupućen čovjek bi pomislio da uštogljeni i arogantni Englezi vole pristojnost, manire i eleganciju, ali bi se prevario. Engleskoj gospodi izgleda da ipak više prija bahato ponašanje, verbalni ispadi, vrijeđanje, bogohuljenje pa ne treba se čuditi što im je za oko zapao naš gradonačelnik koga su predložili za prestižnu nagradu najboljeg gradskog rukovodioca sa autentičnim imidžom. On ne može biti autentičniji, i za očekivati je da ovog ljeta na hiljade engleskih turista sa Čilipa umjesto u Dubrovnik pohrle u Trebinje i uživo vide našu najveću atrakciju i tipičnog balkanskog homo-politicusa.

U sklopu priprema za predstojeću turističku sezonu dobro bi bilo da se uradi promotivni video-prilog "The best of Slavko Vučurević", i da se po gradu na putu do sjedišta administracije postave info-pultovi na kojima bi gosti mogli da pogledaju kompilaciju najboljih nastupa našeg gradonačelnika, te da da se za veće grupe turista obezbjedi prijem kod gradonačelnika i tako spoji ugodno sa korisnim. Prodajom ulaznica u Gradsku skupštinu povećao bi se grant Turističkoj organizaciji, a kao i prethodnom, i novom gradonačelniku prijemi su omiljena aktivnost pa su tako sa gradonačelnikom o razvoju i važnim temama do sada razgovarali i inženjeri pejzažne arhitekture, mladi sportisti, plesači, demonstratori, asistenti....

Svi mi držimo palčeve prvom čovjeku grada da izdrži u velikoj borbi za prestižnu nagradu, i vjerujemo da će nastaviti da briljira sve do konačnog proglašenja pobjednika u Italiji. Nadati se da će pored Dobrove skupo plaćene Zlatne čaše gostoljublja još jedan pehar iz oblasti turizma krasiti kabinet prvog čovjeka grada. Ako kojim slučajem Slavko do jula ostane bez podrške nekog odbornika, ili ne daj Bože izgubi skupštinsku većinu, uvjeren sam da ne terba puno da brinemo jer će doći do takvog izliva bijesa i ispada da će Sokrat i njegova nagrada sigurno doći u Trebinje. Iako Sokrat nije postradao zbog turizma već zbog istine i borbe za pravdu, sigurno bi sada bio ponosan da vidi ko sve sa ponosom dobija nominace i nagrade u njegovu čast. Nadam se samo da zbog konkurencije i preuzimanja turista nećemo ponovo narušiti dobru saradnju sa susjednim Dubrovnikom, kao što je to bilo prije nekoliko godina kada smo izgradnjom piste na Zubcima ugrozili rad aerodroma na Čilipima.

Kao i njegov šef Mladen Ivanić, primjetno je da i Slavko Vučurević ima odlične odnose sa Velikom Britanijom, pa je Trebinje u poslednje vrijeme pored ambasadora Najdžela Kejsija prije nekoliko dana posjetila i njegova zamjenica koja je pohvalila našeg gradonačelnika da dobro radi i ima odlične planove za budućnost, te Londonska Vestminster fondacija, pa je Slavkova prestižna nominacija iz Oksofrda samo kruna dobre saradnje. Mi i Englezi bili smo saveznici u svim velikim ratovima, oni su nam uz pomoć SOE i nekih generala i političara saveznički pomogli da 1941. godine izvršimo prevrat i uđemo u rat sa Nijemcima koji nas je skupo koštao. Iskreni i skladni odnosi malo su bili narušeni tokom bombardovanja i ratova 90-ih godina i uprave Pedija Ešdauna, pa je lijepo vidjeti da se stvari ponovo normalizuju. Strah me je samo da se zategnuti odnosi između Rusije i Velike Britanije zbog Krima i Ukrajine ne odraze na našu uspješnu saradnju sa braćom iz Zujeva. Tri karte za Zujevo sigurno će postati muzejski eksponat i dio turističke ponude, a valjda u borbi za turiste uspijemo uspostaviti i ravnotežu u odnosima sa velikim silama.